Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, odprtje festivala / Foto: Aleš Senožetnik

Odprli dneve narodnih noš

Kamnik – »Naj se praznovanje začne! Uživajte, sprostite se, spoznajte našo dediščino in skupaj z nami ustvarite nove spomine,« so besede, s katerimi je Luka Svetec, direktor Zavoda za šport in turizem Kamnik, ki nastopa v vlogi glavnega organizatorja, danes popoldne odprl 51. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku.

Kot je dejal, dogodek Kamničanom pomeni veliko več kot le festival. »To je čas, ko se vračamo k svojim koreninam, ko oživljamo tradicijo in s ponosom nosimo zgodbe prednikov in jih prepletamo s sodobnim časom,« je še dejal Svetec in poudaril pestro dogajanje, ki so ga pripravili skozi celoten konec tedna. Poleg glavnega odra, kjer se bodo ves dan vrstili nastopi glasbenih in folklornih skupin, lahko obiskovalci obiščejo stojnice na Šutni in Maistrovi ulici, na Glavnem trgu pa so letos poskrbeli še za posebno pestro kulinarično ponudbo. Mlade in mlade po srcu pa vabijo na Frančiškanski trg, kjer se lahko zabavajo v lunaparku.

Tradicionalen festival se vrača po letu premora. Lani so ga namreč odpovedali zaradi avgustovskih poplav, ki so močno prizadele občino Kamnik. Na to je v svojem pozdravnem nagovoru spomnil tudi župan Matej Slapar. »Gre za edinstven festival, ki mu ni para v Sloveniji niti daleč naokoli,« je prepričan Slapar, ki je povabil na dogodke, ki se bodo zvrstili – še posebno na tradicionalno povorko. Kot je v navadi, se bo v nedeljo namreč skozi mestno jedro sprehodilo okoli dva tisoč narodnih noš, pričakujejo pa tudi večtisočglavo množico obiskovalcev.

×