Ob bazenu v Kopačnici je letos spet bolj živahno, saj je znova zaživela tudi gostinska ponudba. / Foto: Gorazd Kavčič

Ohladitev v objemu zelenja blagodejna tudi za zdravje

Testni bajer v Kopačnici, ob katerem je letos znova zaživela tudi gostinska ponudba, v vročih poletnih dneh ponuja prijetno ohladitev tako domačinom kot tudi obiskovalcem iz bolj oddaljenih krajev, saj naj bi bila voda v bazenu tudi zdravilna.

Mnogi verjamejo v zdravilno moč geotermalne vode, ki priteče iz 460 metrov globoke vrtine in ima stalno temperaturo 23,4 stopinje Celzija ter vsebuje žveplene in druge snovi, ki veljajo za zdravilne.

Kopačnica – Bazen zlasti ob lepih dnevih privablja množico kopalcev, saj v objemu zelenja tudi ob najbolj vročih dneh ponuja prijetno ohladitev.

Zdravilna moč vode

Mnogi verjamejo v zdravilno moč geotermalne vode, ki priteče iz 460 metrov globoke vrtine in ima stalno temperaturo 23,4 stopinje Celzija ter vsebuje žveplene in druge snovi, ki veljajo za zdravilne. V Kopačnico so zato že v preteklosti prihajali tudi idrijski rudarji in si zdravili kožne bolezni, ki so bile posledica izpostavljenosti taljenju živosrebrne rude. Obiskovalci so letos zlasti veseli, da je znova zaživela tudi gostinska ponudba, saj je bila brunarica nekaj let zaprta.

Voda je čista, okolica urejena

Med obiskovalci je bila minulo sredo tudi dobro razpoložena družba prijateljic, ki je ob bazenu uživala skupaj z otroki. »Na bazen prihajamo vsak teden, saj sedanji najemniki brunarice zelo lepo skrbijo tako za čistočo vode kot urejeno okolico,« je pojasnila Maja Zupanc Kos iz Javorij in dodala, da je bila v preteklih letih, ko je bila brunarica zaprta, slika precej bolj žalostna. »Občasno je prihajal starejši gospod, ki je vsaj za silo poskrbel, da je bilo mogoče kopanje v bazenu.«

Priznala je, da se tudi takrat niso povsem odpovedali obiskom bazena v Kopačnici, a zdaj prihajajo bistveno pogosteje. »Ne ustavi nas niti slabo vreme, otrokom je pomembno samo, da so v vodi.« Kot je še poudarila, voda ni klorirana, a je kljub temu izredno čista, saj je bazen pretočen.

V miru in brez vstopnine

Obenem je opazila, da sedanji najemniki vsake dva dneva tudi izpraznijo bazen in ga temeljito očistijo, pohvalno pa se ji zdi še, da so poleg sanitarij in kabin za preoblačenje letos uredili tudi prho, otroci pa se lahko zabavajo na igralih. »Sama prihajam tudi zaradi tega, ker okrevam po operaciji kolena in mi razgibavanje v vodi zelo koristi.«

Nad lepo urejenim bazenom in okolico je navdušena tudi Tatjana Adam iz Žetine: »Tu smo blizu doma, a kljub temu umaknjeni od hrupa in prometa, obkroža nas samo narava.« In kar tudi ni nepomembno, sploh za pogoste obiskovalce, za vstop na bazen ni treba plačati vstopnine.

»Tu si res umaknjen od vsega, zato je idealno za kopanje in branje knjig,« se je strinjala Rosanda Šubic iz Gorenje vasi.

Najbolje je priti zjutraj

Reden obiskovalec bazena je letos postal tudi Blaž Poljanec iz Četene Ravni. »Prej niti nisem vedel, da je tukaj bazen, teta pa že leta prihaja plavat sem,« je pojasnil in dodal, da voda v vročini s stalno temperaturo ponuja prijetno ohladitev. »Potrudim se, da pridem čim bolj zgodaj, ko ni gneče, saj je bazen ravno prav velik, da lahko tudi zaplavaš.«

Navdušen je nad mirno okolico, obenem pa ga veseli, da so ponovno vzpostavili tudi gostinsko ponudbo in si tako po plavanju lahko privošči še kakšno kavo ali limonado. Priznal je, da se po obisku bazena, sploh če prihaja redno, precej bolje počuti.

×