Otroke s Hrušice avtobus odloži na postajališču pri zdravstvenem domu. / Foto: Nik Bertoncelj

Otroke s Hrušice avtobus odloži na postajališču pri zdravstvenem domu. / Foto: Nik Bertoncelj

Otroke s Hrušice avtobus odloži sredi mesta

Več kot sto dvajset učencev s Hrušice v šolo ne vozi šolski avtobus, temveč morajo uporabljati medkrajevnega. Ta jih ne pripelje do šole, temveč jih odloži pri zdravstvenem domu. Ogorčeni starši zahtevajo rešitev.

Nekateri mlajši otroci ne upajo na avtobus proti Hrušici, saj niso prepričani, da je pravi.

Jesenice – »Varna pot učencev do šole je sicer zagotovljena, je pa težava zlasti pri mlajših učencih, ki včasih zgrešijo pravi avtobus. Na voznem redu je namreč šest različnih avtobusov, nekaj jih pelje direktno na Hrušico, nekaj pa jih ustavi spodaj pri krožišču. Pogosto se zgodi, da gredo učenci na napačnega. Poleg tega avtobusi zamujajo, vozni red ne drži. Največja težava pa je za prvošolce, ki jih zdaj morajo v šolo voziti starši. Prej, ko je vozil šolski avtobus, so jih starši na Hrušici dali na avtobus, na postajališču pri šoli pa jih je počakal učitelj.«

Tako je težave s šolskimi prevozi, s katerimi se srečujejo učenci s Hrušice, opisal ravnatelj Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice Gaber Klinar. Do težav je prišlo, ker Občina Jesenice po vseh zapletih s prevozi linije s Hrušice do Osnovne šole Toneta Čufarja ni vključila med šolske prevoze. Več kot sto dvajset učencev s Hrušice tako v šolo ne vozi šolski avtobus, temveč morajo uporabljati medkrajevnega. Ta pa otrok ne pripelje do postajališča tik ob šoli, temveč jih odloži sredi mesta, na postajališču pri zdravstvenem domu, od tam pa morajo peš do šole.

Starši pisali občinskim svetnikom

Na težavo že vse od prvega tedna pouka opozarjajo tudi starši, o tem so prejšnji teden govorili na svetu staršev, v posebnem pismu pa so s problemom seznanili tudi jeseniške občinske svetnike. V njem so med drugim zapisali, da vozni redi niso prilagojeni urnikom, da avtobusi nenehno zamujajo, poleg tega je postajališče v terminih, ko gre na avtobus največ otrok, premajhno za vse. Prav tako so prenapolnjeni tudi avtobusi, otroci redno poročajo o veliki gneči, zato morajo pogosto stati med sedeži, so opozorili starši. Občino so pozvali, naj zagotovi tudi rešitev za prevoze prvošolcev. Starši sicer od občine dobijo povrnjene stroške, a mnogi zaradi služb ne morejo zagotoviti prevoza prvošolčkov.

Starši zato pričakujejo, da bodo – če že ne morejo linije s Hrušice do šole ponovno vključiti v sistem šolskih prevozov – avtobusi vendarle naredili pentljo s postankom na postajališču pred šolo. Prosili so tudi, naj prevoznik avtobuse dodatni označi, da bodo predvsem mlajšim otrokom lažje prepoznavni. Nekateri mlajši otroci namreč ne upajo na avtobus proti Hrušici, saj niso prepričani, da je pravi. Starši tudi pričakujejo, da bo prevoznik odpravil zamude in zagotovil dovolj avtobusov.

Rešitev do konca decembra?

O problematiki so govorili tudi na zadnji seji občinskega sveta, kjer so občinski svetniki podprli pobudo staršev in od župana terjali rešitev.

Župan Peter Bohinec je pojasnil, da so s problematiko seznanjeni, prav tako so se že pred tedni obrnili na Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa, naj zagotovi spremembo linije tako, da bo avtobus otroke pripeljal do šole. Po Bohinčevih besedah so dobili zagotovilo, da se bo to zgodilo do konca decembra.

A zakaj v sistem šolskih prevozov niso vključili tudi linije Hrušica–Osnovna šola Toneta Čufarja? Razlog je v tem, so pojasnili na občini, da zaradi povišanja cen šolskih prevozov Arrive niso imeli dovolj sredstev za naročilo vseh sklopov prevozov. Ker skozi Hrušico vozi medkrajevni avtobus, ki nadomešča šolski avtobus, so se zato odločili, da obseg naročila zmanjšajo.