Plavž je novo osvetlitev dobil v času letošnjih Čipkarskih dnevov, na katerih so člani muzejskega društva prikazali starodobno taljenje železa v glinenih pečeh. / Foto: Simon Benedičič

Plavž zasijal v novi luči

Železniki – Mogočen plavž v starem delu Železnikov je to poletje dobil novo osvetljavo. Kot so pojasnili v Muzejskem društvu Železniki, je bila obstoječa poškodovana in neustrezna, zato so se na pobudo člana upravnega odbora društva Andreja Bogataja lotili projekta nove osvetlitve, ki ga je Bogataj tudi vodil. »Današnji trendi osvetlitve starih objektov so znani v sodobnem pristopu, ki omejujejo moči osvetlitve na optimalno jakost in osvetljujejo samo objekt brez razsvetlitve okolice. Pri plavžu smo postavili tri nove sodobne LED reflektorje: dva pred nadstreškom na južni strani plavža, eden pa je na ulični svetilki na zahodni strani objekta. V nočnem času so tako osvetljene tri strani starega plavža, ki so posebej lepo vidne z nove obvoznice. Odločili smo se, da je razsvetljava od 24. do 5. ure ugasnjena,« so razložili v muzejskem društvu. Stroške nove osvetlitve sta financirali Občina in Krajevna skupnost Železniki. »Upamo, da bo star plavž, ki je zasijal v novi luči, postal še bolj razpoznaven objekt, na katerega smo ponosni,« so še poudarili v društvu.

Plavž je sicer edini ohranjeni objekt iz časa železarstva v Železnikih in je zaščiten kot tehniški spomenik. Ugasnil je leta 1902 in to je tudi uradni konec železarstva v Železnikih. Plavž danes velja za simbol tega mesta.

×