košnja po starem Snovik občina Kamnik / Foto: Tina Dokl

Delovna akcija je bila uspešna. / Foto: Tina Dokl

Po starem, na roko

V bližini Term Snovik je prvo soboto v juliju ponovno zaživela košnja po starem, dogodek, ki ga že vrsto let pripravlja Turistično društvo Tuhinjska dolina.

Snovik – Turistično društvo Tuhinjska dolina si že vrsto let prizadeva ohranjati dediščino in jo prenašati na mlajše rodove. Predsednik društva Ivan Hribar je ob tem povedal: »Zavedamo se, kako hitro izginjajo stari običaji, znanja in veščine, ki so stoletja oblikovali naš način življenja. Zato v našem društvu deluje več sekcij, med katerimi ima posebno mesto etnološka sekcija, katere glavni namen je ohranjanje nesnovne kulturne dediščine. Dogodki, kot je današnja košnja po starem, niso zgolj prikaz tradicije – so zgodba, ki jo pripovedujemo naprej.«

Na dogodku je bil poudarek na košnji s koso – delo, ki je bilo nekoč ključnega pomena za preživetje podeželskih skupnosti. Pred pojavom sodobne mehanizacije so travnike kosili izključno ročno, z veliko znanja, potrpežljivosti in telesne pripravljenosti. Namen dogodka pa ni bil zgolj prikazati, kako se je včasih kosilo, temveč tudi spodbujati trajnost, medgeneracijsko povezovanje ter spoštovanje do naravne in kulturne dediščine. Vse to je potekalo v sproščenem, pristnem vzdušju, ki je privabilo tako domačine kot tudi kosce iz drugih krajev.

Ker tovrstno delo narekuje narava, so kosci (zbralo se jih je 17) na prizorišče, ki je skupno obsegalo približno dva hektara, prispeli že nekaj pred 6. uro zjutraj. Kot so nam pojasnili, temperature ob začetku še niso bile previsoke, dež, ki je padal večer prej, pa jim je delo močno olajšal. »Če ne bi bilo včeraj dežja, bi bilo zelo težko,« je dejal Hribar. Za delo pa niso poprijeli le moški, pridne so bile tudi grabljice, ki so s svojimi grabljami poskrbele, da je bila trava lepo zbrana na kopice, kot so to počele generacije žensk pred njimi. Njihova vloga je bila nekoč nepogrešljiva pri vsakršni košnji, saj je bilo od njihove spretnosti odvisno, kako hitro in učinkovito se je seno sušilo.

Po končanem delu so udeleženci združili prijetno s koristnim; po košnji so se posedli v senco, se okrepčali z domačimi dobrotami in si vzeli čas za druženje, klepet in sproščen pogovor. Prav ta del, ko se ob delu najde tudi čas za smeh, izmenjavo izkušenj in povezovanje, je po mnenju Hribarja pomemben steber takšnih dogodkov. Košnjo po starem pa so letos dodatno obogatile še mehanske figure, delo kamniškega inovatorja Jožefa Ajdovca, ki je na ogled postavil palčke, ki kosijo in brusijo svoje kose.