razstava arhitekt natečaj za nov kulturni dom in knjižnica Šenčur / Foto: Tina Dokl

Arhitekta Ana Kreč in Jure Hrovat sta zmagovalni elaborat predstavila že maja na odprtju razstave vseh elaboratov. / Foto: Tina Dokl

Podprli rešitev za kulturni dom

Šenčurski svetniki so podprli predlog sklepa o potrditvi izbrane strokovno najprimernejše rešitve za Kulturni dom in knjižnico Šenčur. Občina Šenčur bo pristopila k nadaljnjim korakom za izvedbo.

Šenčur – Gradnja novega kulturnega doma s knjižnico, ki bo umeščen na obstoječi lokaciji doma krajanov v centru Šenčurja, je med domačini in občinskimi svetniki v preteklosti sprožila precej nezadovoljstva. Več svetnikov je glasno nasprotovalo izbiri te lokacije, obenem pa županu in občinski upravi očitalo, da jih ni vključila v postopek, temveč ga vodila le v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije brez javne razprave. Trdili so tudi, da niso imeli priložnosti podajanja predlogov glede vsebine in lokacije doma, prometne ureditve ali števila parkirišč.

Sprejem sklepa pomeni podlago za izvedbo javnega naročila izbire izdelovalca projektne dokumentacije za Kulturni dom in knjižnico Šenčur po postopku s pogajanji brez predhodne objave.

Kljub temu je Občina Šenčur v sodelovanju z zbornico izvedla javni arhitekturni natečaj, s katerim so želeli pridobiti najustreznejše rešitve za ureditev območja. Do roka so prejeli 31 popolnih elaboratov, ki jih je strokovna komisija anonimno ocenila in soglasno izbrala nagrajence. Prvo nagrado je prejel biro Svet vmes z arhitekti Juretom Hrovatom, Ano Kreč, Žanom Majetičem in Žanom Pirmanom.

Javnost je bila z elaborati, ki so prispeli na natečaj, seznanjena že maja na razstavi, na septembrski seji občinskega sveta pa sta o zmagovalnem elaboratu spregovorila arhitekta Ana Kreč in Jure Hrovat. Po obsežni razpravi so svetniki predlagali, da se zmagovalni projekt v celoti upošteva, vključno s celostno prometno strategijo, ki med drugim predvideva umirjanje prometa v središču kraja. Prav tako si prizadevajo, da bi v fazi oblikovanja idejnega projekta upoštevali njihove predloge in pobude, za katere verjamejo, da bi dodatno prispevale k izboljšanju projekta.

Kot so navedli na Občini Šenčur, sprejem sklepa, ki so ga svetniki soglasno podprli, pomeni podlago za izvedbo javnega naročila izbire izdelovalca projektne dokumentacije za Kulturni dom in knjižnico Šenčur po postopku s pogajanji brez predhodne objave. »Z birojem bomo podpisali pogodbo. Po izdelavi idejnega projekta, za katerega bodo sredstva zagotovljena v proračunu prihodnjega leta, pa bomo pristopili k pridobivanju gradbenega dovoljenja,« je še pojasnil šenčurski župan Ciril Kozjek.