Spomin na letošnji poletni turistični utrip / Foto: Nik Bertoncelj

Spomin na letošnji poletni turistični utrip / Foto: Nik Bertoncelj

Poletna sezona boljša kot lani

Letos julija in avgusta so na Turizmu Kranjska Gora zabeležili skoraj devetodstotno rast števila prihodov gostov in šestodstotno rast ustvarjenih nočitev v primerjavi z lanskim obdobjem. Tudi za jesen kaže dobro.

Kranjska Gora – V juliju in avgustu 2024 je v kranjskogorski občini prenočilo 125.925 gostov, ki so ustvarili 345.210 nočitev s povprečno dobo bivanja 2,7 nočitve. V enakem obdobju lansko leto je Kranjsko Goro obiskalo 115.645 gostov, ki so ustvarili 326.566 nočitev. »Letos julija in avgusta tako beležimo skoraj devetodstotno rast števila prihodov gostov in šestodstotno rast ustvarjenih nočitev v primerjavi z enakim lanskim obdobjem,« je povedala Katja Hartman, sodelavka Turizma Kranjska Gora.

Samo v avgustu je v občini prenočilo 65.445 gostov, ki so ustvarili 180.378 nočitev s povprečno dobo bivanja 2,8 nočitve. »Avgusta lani je Kranjsko Goro obiskalo 55.580 gostov, ki so ustvarili 162.543 nočitev. Letos tako beležimo skoraj 18-odstotno rast števila prihodov gostov in 11-odstotno rast ustvarjenih nočitev v primerjavi z lanskim avgustom.«

Čez poletje so največ nočitev, kar osemdeset odstotkov, ustvarili tuji gostje. Največ jih je bilo iz Nemčije, sledijo Italija, Češka, Poljska, Madžarska, Nizozemska, Hrvaška, Belgija, Francija in Slovaška. »S sezono smo v splošnem zelo zadovoljni, veseli nas, da nas še vedno radi obiščejo tudi domači gostje. Prav tako opažamo porast prihodov gostov iz višegrajskih trgov,« je dejala Hartmanova.

In še en podatek: med januarjem in avgustom letos so zabeležili 269.330 gostov, ki so ustvarili 745.391 nočitev, v enakem obdobju lani pa je 268.260 gostov ustvarilo 762.129 nočitev. Tudi za letošnjo jesen kaže dobro, ugotavlja Katja Hartman. »Za zdaj je stanje zasedenosti precej primerljivo z zasedenostjo v jesenskem času lanskega leta. Tudi jeseni prevladujejo tuji gostje (Madžari, Nemci in Čehi). Kljub glavnini tujih pa so konci tednov polni slovenskih gostov. Jesen je tudi čas, ko imamo veliko športnih in turističnih skupin. Med skupinami prevladujejo tuji gostje, med individualnimi pa domači. Število rezervacij v jesenskem času je v povprečju zelo primerljivo z lanskoletnim, če bo lepo vreme, bodo rezervacije seveda še poskočile. Naš glavni cilj pa je razpršiti število turistov skozi celo leto, predvsem si želimo okrepiti pomladni in jesenski del leta,« je še pojasnila sogovornica.