5. simpozij podbreške potice / Foto: Rok Zupan

Peti simpozij Akademije Podbreška potica / Foto: Rok Zupan

Ponovno uspešen simpozij

Štala 1894 na Kmetiji Matijovc v Podbrezjah je bila tudi letos premajhna za vse, ki so želeli biti del tradicionalnega, že petega simpozija Akademije Podbreška potica.

Podbrezje – Simpozij, ki se je skozi leta tematsko razvijal od predstavitve tradicionalne kulinarike, lokalnih blagovnih znamk, slovenske prehranske dediščine do projekta Podbreška potica in hišnih imen, je letos postavil v ospredje razmislek o slovenstvu, identiteti in razvoju podeželja. Dogodek je odprl predsednik interesnega združenja Podbreška potica Jernej Jeglič. Spomnil je, da Slovenci premoremo znanje in sposobnosti, a nam kljub temu ne uspe uresničiti sanj o »drugi Švici«, kar je poslušalcem ponudil v premislek kot izhodišče za oba nadaljnja referata.

Prva je nastopila dr. Ignacija Fridl Jarc, filozofinja, komparativistka in literarna kritičarka, ki je v svojem razmisleku z naslovom »Biti Slovenec, misliti in živeti slovenstvo« opozorila na naporna prizadevanja naših prednikov, ki so čez stoletja ohranjali jezik in kulturo, ter jih primerjala s sodobnim, pogosto mlačnim odnosom do materinščine. Drugi je zbranim predaval dr. Erik Logar z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, ki je predstavil referat z naslovom »Ko kulinarična dediščina kraja odpira vrata napredku oz. geografske označbe kot mehanizem za razvoj slovenskega podeželja«.

Med predavanjema je napolnjeno dvorano očaral glasbeni trio Izvir, kasneje pa je predsednica Kulturnega društva Tabor Podbrezje Daca Perne podelila še priznanja za najlepše urejene vrtove in domačije. Priznanja za najlepše vrtove so prejeli Tilka Purger, Marija in Jakob Selak ter mladi družini Zupan in Mohorič, medtem ko so priznanja za najlepše domačije prejeli Falentovi, Kočarjevi in Mrkovčevi.