Prostoživeče mačke, Bakovnik / Foto: Urška Pirc

Potrebno pravočasno ukrepanje

Pristojni opozarjajo, naj občani podajo anonimno prijavo ali obvestijo zavetišče, če opazijo potepuške mačke, ki niso sterilizirane oz. kastrirane.

Kamnik – Pred kratkim nas je bralka obvestila o problematiki prostoživečih mačk na območju Bakovnika v predmestju Kamnika. »Mačke so bolne, številni shirani in mrtvi mladiči, kup visoko brejih samic, širijo se bolezni …« nam je napisala bralka, ki stanje opisuje kot alarmantno, zato je pred časom podala prijavo Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ta je na območju Bakovnika opravila uradni nadzor in ugotovila, da je tam res večje število prostoživečih mačk, zato je pristojnemu zavetišču v Horjulu odredila odlov in oskrbo teh živali.

Če ima mačka označeno uho (od tri do pet milimetrov uhlja je naravnost odrezanega), je veterinarsko urejena, torej sterilizirana ali kastrirana.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Zavetišče Horjul, kjer pravijo, da so po prijavi v juliju res veterinarsko uredili 16 mačk, ostala pa je ena samica s premajhnimi mladiči za posege, zato bodo to uredili v prihodnjih tednih. Sicer so po podatkih zavetišča od septembra 2020 do novembra lani le na tej lokaciji odlovili, veterinarsko uredili in v okolje vrnili trideset mačk. »Lokacije s toliko živalmi so redke kjer koli, ne samo v občini Kamnik. Običajno urejamo med pet in 15 mačk na eni lokaciji,« so nam pojasnili.

Obvestite zavetišče

Bralko je zbodlo tudi spoznanje, da prebivalci ne storijo ničesar, čeprav jih zadeva moti. Kot pravi, marsikdo verjetno ne ve, da lahko v tem primeru pokliče pristojno zavetišče oz. na inšpekcijo odda prijavo, ki je lahko tudi anonimna.

Tudi v horjulskem zavetišču pozivajo prebivalce, naj prostoživečo mačko, ki ni sterilizirana oz. kastrirana, prijavijo. Kako jo prepoznamo? Če ima mačka označeno uho, je veterinarsko urejena, torej sterilizirana ali kastrirana, ob posegu pa opravijo tudi več testov in jih cepijo ter vrnejo v okolje. »Vse prostoživeče mačke po celem svetu imajo označeno levo uho. Od 3 do 5 milimetrov uhlja je naravnost odrezanega. Razen področja, ki ga pokriva zavetišče Ljubljana, kjer označujejo desno uho,« so nam povedali v Zavetišču Horjul. Če torej mačka nima označenega ušesa in se ne pusti prijeti, gre za prostoživečo mačko.

A izkušnje horjulskega zavetišča kažejo, da se ljudje le redko odločijo za prijavo oziroma to storijo šele takrat, ko je mačk že veliko. Tako je bilo tudi v primeru na Bakovniku. Mačke so spolno zrele že po štirih mesecih in imajo v povprečju štiri mladiče, v enem letu ima torej ena mačka lahko okoli 12 mladičev. Zato je pomembno, da lastniki kastrirajo oz. sterilizirajo tudi hišne mačke. Poseg običajno stane nekaj deset evrov, spodbujajo pa ga tudi občine z občinskimi subvencijami.

×