Vaški dan s prikazom narodnih noš Rateče / Foto: Tina Dokl

Praznik tradicije v Ratečah

Vsako leto 15. avgusta se Rateče prelevijo v pravo prizorišče zgodovine, kjer se domačini in obiskovalci zberejo za Vaški dan, pomembno kulturno-etnološko prireditev kraja. Letos že v devetindvajseti izvedbi.

Rateče – Organizator prireditve Turistično društvo Rateče-Planica si že vrsto let prizadeva ohranjati in obujati bogato kulturno dediščino kraja, kar jim uspeva skozi dogodek, ki privablja obiskovalce od blizu in daleč. Prireditev, ki poteka na vaškem trgu na Gorici, je znana po avtentičnosti in bogati kulturni vsebini. Domačini se za ta posebni dan oblečejo v noše, od katerih je marsikatera starejša od sto let. Sprehod v teh nošah od gostilne Šurc do trga na Gorici je tradicionalen uvod v dogodek, ki obiskovalcem ponuja vpogled v življenje, kot so ga poznali predniki. Pomembnost ohranjanja kulturne dediščine je v ospredje postavil tudi predsednik turističnega društva Primož Oman. »Čeprav ima prireditev že dolgoletno tradicijo, sta njena vizija in namen nespremenjena – ohranjati in obujati tradicijo. Naš cilj je predstaviti stare običaje, narodne noše in tradicionalne dobrote, kot so znameniti rateški krapi,« je pojasnil Oman. Posebej ga veseli dejstvo, da se v dogodek vsako leto vključuje vse več mladih, kar zagotavlja nadaljevanje te dragocene tradicije.

Rateške noše

Brez česa ni Vaškega dne? Brez rateških noš. »Večinoma smo danes oblečeni v bolj praznične noše, obstajajo tudi delovne noše, ki so se nosile vsak dan, praznične pa le ob večjih praznikih. Veliko teh noš je ohranjenih po domačijah in prav na Vaškem dnevu se domačini oblečejo in pokažejo svojo tradicijo,« je pojasnil dr. Marko Mugerli iz Gornjesavskega muzeja, ki se je tudi sam odel v sto let staro tradicionalno oblačilo. V nošo sta se oblekli tudi sestri Ema in Živa Pfajfar: »Vedno sodelujeva, zdi se nama prav, da ohranjamo tradicijo. Je pa danes res vroče, sploh ker imajo noše več plasti, pod zgornjim krilom so še dodatna krila, nogavice so debele, pletene, tudi zgornji del noše je bogat.« V nošah se je sprehodilo približno petdeset domačinov, pridružili pa so se jim tudi Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora, Folklorno društvo Bled, Mešani pevski zbor Kranjska Gora in drugi. Nastopili so tudi citrarji ter otroci Zgornjesavske doline pod mentorstvom Metke Šušteršič, sledila pa je zabava z ansamblom Guštni muzikanti.

Tudi žoki

V nošo se je oblekla tudi županja Občine Kranjska Gora Henrika Zupan. »Mislim, da takega kulturno-etnološkega dogodka, kot je Vaški dan v Ratečah, Kranjska Gora nima. Krajani se oblečejo v več kot sto let stare noše, pokažejo običaje, domačo hrano in glede na to, da je dediščina zapuščina iz preteklosti, je prav, da se prenaša na prihodnje generacije,« je dejala in pohvalila člane Turističnega društva Rateče za njihovo prizadevnost pri ohranjanju običajev. Poleg narodne noše, ki jo ponosno nosijo domačini, je ena izmed ključnih predstavitev na Vaškem dnevu prikaz starih kmečkih opravil, s posebnim poudarkom na izdelavi žokov – tradicionalnih rateških obuval. Izdelava žokov je bila na dogodku prikazana od samega začetka, torej striženja ovac, izdelave volne pa do spretnega šivanja žokov, ki jih je ustvarjala Tina Brlogar. »Žoki so tradicionalni copati, narejeni iz domače ovčje volne in nato obšiti v strojeno svinjsko usnje. Včasih so jih nosili tudi zunaj. Ker so iz naravnih materialov, poleti hladijo, pozimi grejejo. Je pa postopek izdelave težak, dela se s šilom in kopitom, ampak upam, da bom še koga navdušila za izdelavo,« je povedala.

×