Obiskovalci so med drugim okušali proseno kašo z jurčki. / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Obiskovalci so med drugim okušali proseno kašo z jurčki. / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Predstavili proso

Verje – Jesen pod Črnetovim toplarjem, tradicionalni etnološko in kulinarično obarvan dogodek v organizaciji Turističnega društva Pirniče in Ekološke kmetije Pr' Černet, je letos v ospredje postavil proso. »Če želimo nekaj narediti za svoje zdravje, posezimo po žitu, ki ima številne koristne snovi, kot so kalcij, železo, silicij, vitamini B ​… Poleg tega ne vsebuje glutena, je lahko prebavljivo in okusno,« je Štefan Čebašek spregovoril o razlogih za vključevanje prosa v prehrano. Na nedeljskem dogodku so člani društva zanj navduševali s pripravo prosene kaše v kombinaciji z repo, mesom in ocvirki ter kaše z jurčki, za posladek pa so ponudili proseni narastek. Obiskovalci – dogodek je privabil različne starostne skupine – so lahko videli tudi nekatera opravila in pripomočke, povezane s spravilom žita, med njimi pajkl (vetrovnik), namenjen čiščenju žitnega zrnja oziroma ločevanju zrnja od plev. Otroci so bili najbolj navdušeni nad žrmljami, napravo za ročno mletje žita.