Simbolična fotografija ekonomija, finance, evro, denar. / Foto: Nik Bertoncelj

Fotografija je simbolična. / Foto: Nik Bertoncelj

Prihodnji teden se začenja glasovanje

Za naslednji participativni proračun v Radovljici je v dveh letih namenjenih štiristo tisoč evrov, vanj je uvrščenih petdeset projektov. Enotedensko glasovanje se začenja prihodnjo sredo.

Glasovanje bo potekalo od 16. do 23. oktobra, na spletni strani Občine Radovljica in tudi osebno na sedežih občine in krajevnih skupnosti.

Radovljica – Participativni proračun je oblika vključevanja občanov, s katero ti lahko odločajo o porabi dela proračunskih sredstev za manjše projekte v vrednosti do 25 tisoč evrov, za katere menijo, da so zanimivi in potrebni. Za izvajanje participativnega proračuna je Občina Radovljica razdeljena na pet območij; za vsako območje je v proračunih za leti 2025 in 2026 za projekte namenjenih po štirideset tisoč evrov, skupno torej štiristo tisoč evrov za dve leti, so pojasnili na občinski upravi.

Letos so na podlagi julija objavljenega poziva zbrali petdeset predlogov, ki so bili po preverjanju skladnosti s pogoji in izvedljivosti uvrščeni na javno glasovanje, ki se začenja prihodnjo sredo in bo trajalo teden dni. Glasujejo lahko vsi, ki imajo stalno prebivališče v občini Radovljica in bodo na prvi dan glasovanja dopolnili najmanj 15 let. Vsak upravičenec lahko glasuje za poljubno število projektov, a le za predloge z območja, kjer ima stalno prebivališče.

Glasovati bo mogoče na povezavi na spletni strani Občine Radovljica in tudi osebno na sedežih občine in krajevnih skupnosti. Kot so še pojasnili na občinski upravi, tokrat upravičenci za glasovanje po pošti ne bodo prejeli posebnega vabila s kodo, temveč se bodo za glasovanje prijavili na občinski spletni strani z vnosom svoje enotne matične številke (EMŠO).