Srečanje na Tromeji / Foto: Karmen Sluga

Srečanje na Tromeji je dokaz prijateljstva med Kranjsko Goro, Trbižem in Podkloštrom. / Foto: Karmen Sluga

Prijateljstvo treh dežel na Tromeji

Tromejo že vrsto let obiskujejo planinci, v zadnjih letih pa vse pogosteje tudi kolesarji, ki so na dobrih 1500 metrih nadmorske višine stkali že marsikatero prijateljstvo.

Peč nad Ratečami – Na Peči nad Ratečami je bilo drugo nedeljo v septembru 45. srečanje treh dežel – Slovenije, Italije in Avstrije. »Zaradi vremenske napovedi smo bili malo negotovi, a smo se vseeno odločili, da prireditev izpeljemo,« je povedal predsednik Turističnega društva Rateče - Planica Primož Oman. In uspelo je, saj je deževati začelo šele pozno popoldne. Tromejo že vrsto let obiskujejo planinci, v zadnjih letih pa vse pogosteje tudi kolesarji, ki so na dobrih 1500 metrih nadmorske višine stkali že marsikatero prijateljstvo. Prav tako na gospodarskem, športnem, kulturnem in drugih področjih zelo dobro sodelujejo vse tri sosednje občine – Kranjska Gora, Trbiž in Podklošter, katerih župani so točno opoldne pozdravili vse prisotne.

»Vesela sem, da se tradicija nadaljuje in da organizatorji z vseh treh strani meje vztrajajo pri organizaciji srečanja. Marsikdo si danes težko predstavlja, kako je bilo včasih, ko smo imeli meje in kontrole, a prav takrat so se spletle najtesnejše vezi in ponosna sem, da jih ohranjamo,« je poudarila kranjskogorska županja Henrika Zupan in se zahvalila vsem prostovoljcem, ki se trudijo, da srečanje živi. Po Omanovih besedah je samo na slovenski strani pomagalo štirideset članov društva. Tudi tokrat pa ni šlo brez tradicionalne kulinarične ponudbe. Slovenska stran je ponudila čevapčiče, pleskavico v lepinji, kranjske klobase in domače pecivo, italijanska paštašuto ter polento s sirom, avstrijska pa dunajski zrezek.

Že dan pred srečanjem je bila tudi gasilska vaja treh dežel, ki so jo po nekaj letih premora znova obudili.