Eno redkih nepozidanih zemljišč v kranjski soseski Planina trenutno uporabljajo vrtičkarji. / Foto: Gorazd Kavčič

Eno redkih nepozidanih zemljišč v kranjski soseski Planina trenutno uporabljajo vrtičkarji. / Foto: Gorazd Kavčič

Proti prodaji zemljišča

Kranjski svetniki so na zadnji seji izglasovali, da se z dnevnega reda umakne predlog o izvzemu
iz javnega dobra in o prodaji nepozidanega stavbnega zemljišča na Planini v Kranju.

Kranj – Mestna občina Kranj je nameravala v prodajo ponuditi eno redkih nepozidanih stavbnih zemljišč v stanovanjski soseski Planina, za katerega bi na podlagi opravljene cenitve iztržila najmanj 659 tisoč evrov. Mestna uprava je zato mestnemu svetu na zadnji redni seji predlagala, naj potrdijo sklep o prenehanju obstoja javnega dobra na dveh parcelah ter ju uvrstijo na seznam občinskih nepremičnin za prodajo. S tem pa se večina mestnih svetnikov ni strinjala, zato je izglasovala umik te točke z dnevnega reda. Gre za skoraj 2500 metrov veliko stavbno zemljišče v bližini strgovine Spar med Planino 2 in Planino 3, ki ga trenutno uporabljajo vrtičkarji.

»Na Planini živi praktično tretjina prebivalstva naše občine in je treba bolj gospodarno in vsebinsko premišljeno ravnati z zemljišči.«

K neprodaji zemljišča sta najprej pozvala Igor Velov (LRK) in Zoran Stevanović (Resni.ca). »Na Planini živi praktično tretjina prebivalstva naše občine in mislim, da moramo bolj gospodarno in vsebinsko bolj premišljeno ravnati s svojimi zemljišči kot pa samo nekaj prodati in čim več iztržiti,« je k umiku točke z dnevnega reda pozval Velov. Kot je dodal, bi lahko občina to zemljišče namenila reševanju problema mirujočega prometa ali pridobitvi dodatnih javnih stanovanj v Kranju. »Parcela je preveč pomembna, da ne bi o njej razpravljali, predvsem za sosesko, seveda tudi za občino. Ne smemo dovoliti, da postane tudi eventualno sredstvo za manipulacijo ali pa za prehitro prodajo, dokler ne bo točno znano, kam in za kakšen namen jo prodati,« ga je dopolnil Stevanović.

Za parkirno hišo

Tudi komisija za finance in premoženjska vprašanja se s prodajo ni strinjala, je poudarila predsednica komisije Irena Dolenec (NSi). »Predlog komisije je, ker ima Planina veliko prostorsko stisko, da bi bila na tem zemljišču lahko tudi parkirna hiša in bi se investicija s tem tudi tržila,« je povedala. Podobno je v imenu komisije za okolje, prostor in komunalno infrastrukturo povedal Bojan Homan (SDS).

Podžupan Janez Černe (SD) pa je pojasnil, da je bil občinski podrobni prostorski načrt za to območje sprejet že pred leti, nanj pa tedaj niso imeli pripomb ne mestni svetniki ne stanovalci Planine: »Točno je predvideno, kaj lahko na tej parceli stoji. Vemo, da so to lahko stanovanjska dejavnost, garažna hiša, tudi komercialna dejavnost in verski objekt. Za kateregakoli od teh namenov bi kdorkoli investiral, mora občina to parcelo najprej izvzeti iz javnega dobra, potem pa jo prodati na javni dražbi.«