Obiskovalci, ki pridejo v Puštal, to poletje obstanejo pred zaprtim lokalom Raj. / Foto: Vilma Stanovnik

Raj na kopališču je zaprt

Gostinski objekt Raj na priljubljenem kopališču Ločanov in turistov v Puštalu je že vse poletje zaprt, vzrok za to pa ni zgolj elektrika, ki je lokal nima, temveč je objekt postavljen nelegalno.

Škofja Loka – Kar dvanajst let že stoji gostilna Raj na kopališču v Puštalu, zgradil pa jo je Nedeljko Rodić na mestu nekdanje stavbe, ki so jo že prej porušili. »Zemljo sem pred trinajstimi leti kupil od Triglava nepremičnin, saj Občina Škofja Loka ni uveljavljala predkupne pravice. Naredil sem gostinski objekt, ker nisem dobil priključka za elektriko, pa sem se z nekdanjim županom dogovoril, da tisti, ki prihajajo na kopališče, lahko parkirajo na mojem zemljišču, prav tako pa so lahko uporabljali prho in sanitarije. Za kompenzacijo sem dobil elektriko. Takšno sodelovanje je trajalo dvanajst let. Sedaj na občini želijo, da jim zemljišče in stavbo prodam, saj naj bi gradili protipoplavno zaščito. Jaz pa tega nočem. Želim pa, da bi imel elektriko, sicer lokal ne more biti odprt,« je pojasnil Nedeljko Rodić.

Želijo varen lokal

Na škofjeloški občini so pojasnili, da je gostinski objekt na kopališču v Puštalu črna gradnja. »Že leta 2015 je gradbena inšpekcija izdala odločbo, v kateri ugotavlja, da je objekt postavljen nelegalno. Med lanskoletnimi avgustovskimi poplavami se je izkazalo, da je omenjeni objekt dejansko tudi ogrožen in nevaren. V poplavah je bila poškodovana tudi električna infrastruktura,« pojasnjujejo odgovorni na Občini Škofja Loka in dodajajo, da je v interesu občine, da na kopalnem območju v Puštalu obratuje gostinski lokal, ki pa mora biti varen, legalno zgrajen ter obratovati v skladu z vsemi veljavnimi predpisi.

»Na območju, kjer se nahaja objekt, se bodo izvedli protipoplavni ukrepi, ki bodo zagotovili ustrezno protipoplavno varnost celotnega tamkajšnjega območja. Po izvedbi celovitih protipoplavnih ukrepov na reki Sori si želimo, da tam čim prej spet obratuje legalen gostinski lokal za vse, ki radi obiskujemo puštalsko kopališče,« še dodajajo.

Voda ni za kopanje

Sicer pa je bila po zadnjih rezultatih mikrobiološkega preskušanja vzorca površinske vode, odvzetega 6. avgusta na kopališču Puštal na Poljanski Sori, ponovno ugotovljena presežena koncentracija obeh skupin bakterij, in sicer Escherichia coli in intestinalni enterokoki. Zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ocenjuje, da voda ni primerna za kopanje, in ga tam odsvetuje.

×