Za začasno namestitev nadomestne kanalizacijske cevi na poškodovanem mostu je poskrbela Civilna zaščita Mestne občine Kranj v sodelovanju z Gasilsko reševalno službo Kranj. / Foto: Tina Dokl

Za začasno namestitev nadomestne kanalizacijske cevi na poškodovanem mostu je poskrbela Civilna zaščita Mestne občine Kranj v sodelovanju z Gasilsko reševalno službo Kranj. / Foto: Tina Dokl

Rezervna kanalizacijska cev na mostu

Po zaprtem mostu pri nekdanji Planiki v Kranju so pred kratkim napeljali rezervno kanalizacijsko cev, ki naj bi v primeru obsežnih poplav preprečila ekološko katastrofo.

Kranj – Mestna občina Kranj oziroma njena Civilna zaščita je v sodelovanju z Gasilsko reševalno službo Kranj na poškodovani most pri Planiki, pod katerim poteka kanalizacijska cev, namestila nadomestno kanalizacijsko cev in sistem prečrpavanja. Gre za začasno rešitev, s katero se želijo izogniti potencialni ekološki katastrofi. V primeru visokih voda in morebitnega poškodovanja obstoječe kanalizacijske cevi pod mostom bi se namreč ta takoj zaprla, zagnal pa bi se rezervni obvodni sistem, ki bi kanalizacijske vode preusmeril na nadomestno cev, ki teče po mostu.

»Gre seveda za začasno in rezervno rešitev, da v primeru novih poplav preprečimo najhujše. Seveda pa to ni in ne more biti trajna rešitev. Naredili bomo vse, da bi že letos lahko začeli gradnjo novega mostu. Obetamo si finančno pomoč evropskih skladov, računamo tudi na pomoč države iz sredstev za popoplavno obnovo,« je o interventnem ukrepu povedal župan Matjaž Rakovec.

V primeru visokih voda in morebitnega poškodovanja obstoječe kanalizacijske cevi pod mostom bi se ta takoj zaprla, zagnal pa bi se rezervni obvodni sistem, ki bi kanalizacijske vode preusmeril na nadomestno cev, ki teče po mostu.

Most pri nekdanji Planiki so zaradi poškodb zaprli po lanskih avgustovskih poplavah. Občina na njegovem mestu v okviru načrtovane celovite rekonstrukcije Savske ceste načrtuje nov most, ki bo višji in širši od sedanjega. Zanj je že pridobila gradbeno dovoljenje, kot so napovedali na občini, pa bodo v kratkem podpisali tudi pogodbo z izvajalcem del. Vsa načrtovana gradbena dela bodo stala 7,6 milijona evrov, od tega je vrednost gradnje mostu ocenjena na 2,7 milijona evrov, celoten projekt pa na deset milijonov evrov.

Dela bodo predvidoma končali v letu 2027. »Zaradi naravovarstvenih omejitev so gradbena dela v vodi omejena le na tri mesece v letu. Mestna občina Kranj si zato prizadeva, da bi te omejitve zaradi nujnosti izgradnje novega mostu pri pristojnih državnih organih omilila,« so še sporočili s kranjske občine.