Jože Kloftar knjiga Zgodovina Kegljaškega kluba Ljubelj Tržič predstavitev v knjižnica Tržič / Foto: Tina Dokl

Jože Klofutar, avtor zbornika Zgodovina Kegljaškega kluba Ljubelj Tržič / Foto: Tina Dokl

Sedemdeset let kegljanja

Kegljaški klub Ljubelj Tržič je lani praznoval sedemdesetletnico delovanja, dogodek pa so nedavno zaznamovali s slovesnostjo in izdajo zbornika z naslovom Zgodovina Kegljaškega kluba Ljubelj Tržič, ki ga je napisal Jože Klofutar.

Tržič – Praznovanje obletnice je združilo tako pretekle kot sedanje člane kluba ter širšo skupnost, ki že desetletja podpira razvoj kegljaškega športa v Tržiču. Jože Klofutar je med predstavitvijo zbornika poudaril, da je ideja o zapisovanju zgodovine kluba nastala že ob njegovi 50-letnici, a se je delo uresničilo šele ob 70-letnici. »Večji del vsebine zbornika je bil pripravljen že ob 50-letnici, vendar takrat ni prišlo do realizacije. Zdaj pa me je najbolj spodbudila profesorica Jožica Koder, ki je dejala, da bi bilo neodgovorno, če tega dela ne dokončam,« je pojasnil Klofutar. Po njegovih besedah zbornik ne zajema le zgodovine kluba, temveč pomemben del zgodovine Tržiča in celotnega kegljaškega športa v Sloveniji. Začetki kegljanja v Tržiču so bili, kot poudarja Klofutar, precej skromni. »Leta 1953 ni bilo niti fotoaparatov, da bi lahko dokumentirali dogajanje,« je dejal, pri čemer je poudaril, da je prva fotografija kluba iz leta 1963. V zadnjih desetletjih pa je arhiv postal izjemno bogat, a ga zaradi obsežnosti ni bilo mogoče v celoti zajeti v eni knjigi. »Rdeča nit zbornika je v prizadevanjih vseh generacij, ki so se ukvarjale s kegljanjem in ohranjale ta šport pri življenju,« je še dodal.

Kegljaški klub Ljubelj Tržič desetletja ohranja bogato tradicijo kegljanja, ki je globoko zakoreninjena v lokalni skupnosti. Obletnica predstavlja priložnost za ponosno zaznamovanje dosežkov preteklih in sedanjih generacij, ki so s svojo strastjo in predanostjo ohranjale šport pri življenju.

Povezuje jih ljubezen do kegljanja

Predsednica kluba Ema Zajc je ob tem poudarila, da je danes klub na zelo visokem nivoju. »Naši člani dosegajo odlične rezultate. Letos imamo dve trdni ekipi, za tretjo pa še nismo prepričani, ali nam jo bo uspelo oblikovati. Kljub temu je šport v razvoju, rezultati pa nas vse bolj spodbujajo,« je dejala. V klubu si prizadevajo, da bi mlade generacije privabili h kegljanju, ki v Tržiču uživa bogato zgodovino. Kegljišče, ki ga klub uporablja, je pod restavracijo Raj, kjer se zbirajo tako rekreativci kot tekmovalci. Blaž Čerin, član kluba in slovenski reprezentant, je dejal, da člane kluba povezuje predvsem ljubezen do športa. »Če ne bi imeli radi kegljanja, dvomim, da bi bila naša povezava tako močna in uspešna,« je poudaril Čerin. Ob slovesnosti, ki so jo pripravili v dvorani nekdanje tovarne BPT, so postavili tudi razstavo, na kateri so si obiskovalci lahko ogledali ključne trenutke razvoja kluba, razvoj klubskega dresa, mnoge fotografije in dosežke.

Klub so v preteklosti vodili: Anton Miheli, Franc Furlan, Danilo Roblek, Jože Košir, Jože Klofutar, Jure Mejač in sedanja predsednica Ema Zajc.

S pogledom v prihodnost si Kegljaški klub Ljubelj Tržič prizadeva ohraniti in nadgraditi svoje dosežke ter privabiti nove generacije kegljačev. Zbornik Jožeta Klofutarja je pomemben prispevek k ohranjanju bogate zgodovine kluba in predstavlja temelj za nadaljnji razvoj. »Ne smemo pozabiti preteklosti, saj nas uči, kako graditi prihodnost,« je zaključil Klofutar.