Posek orjaške sekvoje je izvedlo kranjsko podjetje Gozdar Kne, ki se ukvarja z zahtevnimi poseki dreves. / Foto: Tina Dokl

Sekvoje pri gimnaziji ni več

Orjaško sekvojo oziroma mamutovec ob kranjski gimnaziji so v soboto, kot napovedano, odstranili.

Kranj – Okoli 110 let star mamutovec (orjaška sekvoja), ki zaradi poškodovanega koreninskega sistema ni mogel več samostojno stati in so ga pokonci držale le še jeklenice, zasidrane v stavbo bližnje gimnazije Kranj, so minulo soboto, kot napovedano, odstranili. Zahteven posek 33 metrov visokega drevesa z obsegom debla 6,20 metra je izvedlo specializirano kranjsko podjetje Gozdar Kne, gozdarske storitve, ki se z zahtevnimi poseki ukvarja že več kot tri desetletja. Njegov lastnik Andrej Kne je povedal, da so les posekanega mamutovca tudi odkupili oziroma so za njegovo vrednost delno kompenzirali svojo storitev.

»Les bomo prodali. Sam menim, da je bolj pomembna spominska vrednost lesa kot pa njegova kakovost. Za izdelavo pohištva ga bo težko uporabiti, saj ga bo težko predelati oziroma najti žago, ki bi ga lahko razžagala. Morda bi ga še najbolje lahko uporabil kak rezbar ali kaj podobnega. Upam, da bo iz tega lesa nastalo nekaj koristnega in lepega. Nekaj zanimanja zanj se je že pojavilo, zagotavljam pa vam, da za sekance zagotovo ne bo šel. Proti temu sem tudi sam osebno,« je povedal Kne.

Posek mamutovca so v soboto začeli že v zgodnjih jutranjih urah, ko so najprej požagali veje, sredi dneva pa so ob uporabi avtodvigala in avtolestve deblo razžagali na več delov oziroma hlodov. Posek je potekal po polni luni, ko drevje vsebuje manj »soka« in je bilo zato tudi sam posek tako velikega in težkega drevesa lažje izvesti.

×