Širitev pokopališča je načrtovana na že kupljenih zemljiščih južno od ceste proti Klancu. / Foto: Občina Komenda

Širitev pokopališča je načrtovana na že kupljenih zemljiščih južno od ceste proti Klancu. / Foto: Občina Komenda

Širili bodo pokopališče

V Komendi načrtujejo širitev pokopališča, za katero pričakujejo tudi evropska kohezijska sredstva. Dodatni prostor nameravajo zagotoviti s parkovnim pokopališčem.

Komenda – Občinski svet Občine Komenda je na zadnji seji sprejel Dokument identifikacije investicijskega projekta za ureditev in širitev pokopališča, ki občini omogoča prijavo za črpanje evropskih sredstev. Projekt je ocenjen na 1,9 milijona evrov, iz Kohezijskega sklada jih po besedah župana Jurija Kerna glede na razdelitev pripadajočih sredstev v ljubljanski urbani regiji pričakujejo dobrih 621.000. Širitev pokopališča je sicer, ne glede na to, ali bodo uspešni ali ne, neizogibna, poudarjajo na občini, po zadnjih izračunih je prostora za pokop južno od cerkve sv. Petra le še za dve leti.

Na obstoječem pokopališču iz 19. stoletja je predvidena nadgradnja oziroma posodobitev (na površini 1047 kvadratnih metrov), na zemljiščih na drugi strani ceste, ki vodi do naselja Klanec, pa vzpostavitev nove površine v velikosti 4282 kvadratnih metrov.

Na obstoječem pokopališču iz 19. stoletja, kjer je trenutno 780 grobov, zasebna grobnica in župnijski grob, je tako predvidena nadgradnja oziroma posodobitev (na površini 1047 kvadratnih metrov), na zemljiščih na drugi strani ceste, ki vodi do naselja Klanec, pa vzpostavitev nove površine v velikosti 4282 kvadratnih metrov, na kateri želijo zagotoviti prostor za nove klasične grobove in različne vrste pokopov za najmanj naslednjih trideset let ter obenem ohraniti kar največ obstoječih dreves in drugih naravnih elementov. Od leta 2019, ko je bilo pokopališče v Komendi nazadnje posodobljeno, je sicer že dana možnost za žarne in anonimne pokope, v prihodnje pa bi ta del postal prostornejši.

Parkovna ureditev

Kot pojasnjujejo na občini, ureditev parkovnega pokopališča, na katerem so grobovi običajno enotno oblikovani in manj izpostavljeni, združuje osnovno funkcijo pokopališča z naravnim okoljem; prostor za širitev pokopališča je namreč omejen, zasnova rešitve omogoča večjo gostoto pokopov na manjšem prostoru, ohranitev naravne krajine in biotske raznovrstnosti in obenem ureditev javne zelene površine, ki bo občanom na voljo za umik, sprehod, sprostitev. »S posodobitvijo in širitvijo bomo ohranili naravno in kulturno dediščino, hkrati pa ustvarili prostor miru, spomina na pokojne in vsakodnevne uporabe.«

Zemljišči za parkovno pokopališče je občina že kupila, na pridobitev gradbenega dovoljenja računa v začetku leta 2026, izvedba investicije pa naj bi glede na terminski plan v dokumentu identifikacije investicijskega projekta stekla spomladi in se zaključila v enem letu, do junija 2027.