Dr. Maja Kolar, strokovnjakinja za biodinamično pridelavo zelenjave in sadja, skrbi, da je zelenjava, pridelana na vrtu, najvišje kakovosti. / Foto: Nik Bertoncelj

Dr. Maja Kolar, strokovnjakinja za biodinamično pridelavo zelenjave in sadja, skrbi, da je zelenjava, pridelana na vrtu, najvišje kakovosti. / Foto: Nik Bertoncelj

Solato, bučke in korenček so vse poletje jedli v vrtcu

Radovljiški biodinamični učni vrt že več kot desetletje velja za pravi mali biser med mestnimi vrtovi; ujet med dve osnovni šoli, vrtec in gozd ter urejen po najvišjih standardih biodinamike je vir pestre, zdrave in okusne hrane za šolarje in otroke iz vrtca ter obenem privlačna učilnica na prostem.

Radovljica – Vsako leto – in tudi letos je bilo tako – v Radovljici tradicionalni kolesarski izlet, ki ga občina že več kot dve desetletji pripravlja v okviru Evropskega tedna mobilnosti, zaključijo na učnem biodinamičnem vrtu za Osnovno šolo Antona Tomaža Linharta. Tam se kolesarji lahko sprehodijo med privlačnimi gredicami, polnimi različnih vrst zelenjave, zelišč in cvetja, ter poskusijo, kako okusna je hrana, skuhana iz najboljšega, kar lahko ponudi vrt.

Zadovoljni z letošnjo sezono

Da je res urejen po najvišjih standardih biodinamike, skrbita Aleš Jezeršek in strokovna vodja dr. Maja Kolar. »Kar zadovoljni smo z letošnjo sezono,« je povedala prejšnjo sredo, ko je obiskovalce pospremila med gredice. »Od občine smo dobili sredstva, s katerimi smo uredili nove visoke grede, tako da smo lahko posadili še več raznovrstne zelenjave in pridelali tudi kaj novega, na primer sladki krompir in okro ter svetlobni koren.«

Na vrtu vzgajajo tudi avtohtona semena ter preizkušajo mešanice za zeleno gnojenje, je še pojasnila. Osnova za pridelavo zdrave hrane so namreč prav zdrava semena in dobra tla. »Rodovitna in zdrava tla, ki jih ne siromašimo, ampak nasprotno povečujemo njihovo rodovitnost, so osnova. To med drugim pomeni, da so gnojena s kompostom, ki ga z malo vztrajnosti in potrpežljivosti vsak lahko pripravi sam.«

Največ zelenjave porabijo v bližnjem vrtcu

Tudi na letošnjem zaključnem dogodku so hrano iz pridelkov, nabranih na vrtu, pod vodstvom mentorjev skuhali dijaki gostinske smeri Srednješolskega izobraževalnega centra Radovljica. Sicer pa so, je povedala Maja Kolar, največji porabniki te zelenjave najvišje kakovosti otroci iz bližnjega vrtca.

»Res nas veseli, da so kuharice iz Vrtca Radovljica pripravljene otrokom kuhati prav našo zelenjavo; največ je pridelamo v poletnem času, ko šolarjev ni, vrtci pa so odprti kljub počitnicam. Letos smo tako v vrtec dali kar okoli tristo kilogramov različne zelenjave. Kuharice povedo, da jo otroci radi pojedo; česar ne porabijo takoj, pa vložijo ali shranijo v zamrzovalni skrinji. Upam, da bomo na ta način sodelovali še naprej,« je povedala Maja Kolar.

Po zelenjavo z vrta sicer pridejo tudi iz obeh bližnjih šol, OŠ A. T. Linharta in OŠ A. Janše. »Naredijo zeliščne mešanice ali zeliščne soli, zelenjavo posušijo in iz nje naredijo zelenjavni čips ... običajno skupaj z učenci v manjših skupinah v okviru izbirnih dejavnosti.«