osnovna šola Predoslje Kranj / Foto: Tina Dokl

Starši napovedujejo protest

Starši tretješolcev v Osnovni šoli Predoslje za ponedeljek napovedujejo protest, ker so zaradi povečanega vpisa njihove otroke iz dosedanjih dveh oddelkov razdelili v tri. Motijo jih tudi otroci priseljencev, ker da bodo zaradi nepoznavanja slovenskega jezika kradli čas za učenje njihovih otrok.

Predoslje – Nekateri starši otrok, ki bodo v novem šolskem letu obiskovali tretji razred na Osnovni šoli Predoslje, v ponedeljek, na prvi šolski dan, napovedujejo protest. Kot so zapisali v anonimnem sporočilu, jih je ravnateljica šole Janja Sršen v torek, le teden dni pred začetkom šole, obvestila, da so zaradi novih vpisov otrok v tretji razred presegli normativ za dosedanja dva oddelka, zato bodo otroke razdelili v tri oddelke. »Razbili so dva razreda, v katerih so otroci postali prijatelji, klapa, in se navezali eden na drugega,« opozarjajo starši. Po njihovih informacijah se je vpis v tretje razrede povečal zaradi tujih otrok, zato jih skrbi, da bo zaradi njihovega nepoznavanja slovenskega jezika pouk zelo moten.

V Osnovni šoli Predoslje so v času počitnic vpisali v vse razrede kar 450 učencev, sedem učencev je priseljencev, ki prihajajo iz različnih držav. Od teh se v tretji razred na novo ni vpisal nihče.

»Poletne počitnice so vsako leto namenjene sprostitvi učencev in učiteljev. To pa je za nekatere družine tudi čas menjave bivališča in posledično šole njihovega otroka. Dinamika vpisov in izpisov učencev je običajno skozi poletne mesece precej aktivna in do zadnjega tedna avgusta ne vemo, koliko oddelkov bomo imeli. Starše smo o delitvi učencev v tri razrede obvestili v torek, ko je bilo znano, da bomo oblikovali tri oddelke,« je ravnateljica Janja Sršen obrazložila, zakaj so starše o spremembi tako pozno obvestili. Kot je pojasnila, je v šolo vpisanih 450 učencev, od tega je sedem učencev priseljencev iz različnih držav, od teh pa se v tretji razred na novo ni vpisal nihče. »Konec lanskega šolskega leta je bilo v tretjem razredu 49 učencev, trije učenci so se vpisali k nam v zadnjih dneh junija, štirje učenci priseljenci pa ponavljajo razred. Dva sta z njimi že od prvega razreda. Skupno število tretješolcev je trenutno 57,« je pojasnila ravnateljica.

Zaradi povečanega števila učencev, ki presega normativ za dva oddelka, so s soglasjem ministrstva za vzgojo in izobraževanje oblikovali še tretji oddelek. »S tem smo učencem zagotovili kvalitetnejše delo v manjših skupinah in z večjo možnostjo individualizacije dela v razredu,« je poudarila ravnateljica. Učence je v tri oddelke razdelila strokovna skupina, ki je upoštevala vse okoliščine, ki jih tudi običajno upoštevajo pri sestavi oddelkov, je dodala. »Pri oblikovanju oddelkov so sodelovale tudi učiteljice, ki so jih v preteklih dveh letih poučevale in poznajo specifike posameznih učencev – znanje, socialne veščine ...«

V torkovem obvestilu staršem pa je ravnateljica tudi zapisala, da se glede na izkušnje otroci zelo hitro privadijo na spremembe in da v vseh stvareh vedno najdejo pozitivne razloge. Izrazila je upanje, da bodo starši informacijo o razdelitvi v tri oddelke pozitivno prenesli na otroke. Kot kaže, se vsi starši z njo ne strinjajo.

×