Uspeh slovenskih dijakov na Mednarodni kemijski olimpijadi je zavidanja vreden dosežek. / Foto: arhiv ZOTKS / Foto:
Uspeh slovenskih dijakov na Mednarodni kemijski olimpijadi je zavidanja vreden dosežek. / Foto: arhiv ZOTKS

Štirje bronasti na kemijski olimpijadi

Na letošnji Mednarodni kemijski olimpijadi v Rijadu so slovenski dijaki Matej Nastran, Filip Zver, Luka Gašperlin in Gabriel Žnidaršič v izjemno močni konkurenci osvojili bronaste medalje, kar predstavlja velik uspeh za Slovenijo.

Kranj – V ponedeljek, 29. julija, se je z zaključno slovesnostjo končala letošnja 56. Mednarodna kemijska olimpijada, ki je med 21. in 30. julijem potekala na Univerzi kralja Sauda v Rijadu, glavnem mestu Savdske Arabije. Tekmovanja so se udeležili mladi kemiki iz 87 držav, ki so se preizkusili v svojem znanju kemije. Ekipa slovenskih kemijskih navdušencev je v hudi konkurenci 333 tekmovalcev dokazala svoje sposobnosti in pridobila bronasta odličja.

Slovenijo so na tem prestižnem tekmovanju zastopali štirje dijaki pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT). Ekipo so sestavljali Matej Nastran in Luka Gašperlin iz Gimnazije Škofja Loka, Gabriel Žnidaršič, dijak Gimnazije Vič, in Filip Zver, ki obiskuje Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer. Vsi štirje so dosegli bronasta odličja, kar je velik uspeh in priznanje za njihov trud in znanje.

Tekmovalci so se morali spopasti z zahtevnimi nalogami, ki so obsegale tako teoretične kot praktične izzive. En tekmovalni dan so preživeli v laboratorijih tamkajšnje univerze, kjer so pet ur reševali praktične naloge. Drugi dan pa so bili preizkušeni s kompleksnimi teoretičnimi vprašanji, ki so pokrivala vse vidike kemije. Slovensko ekipo sta na tekmovanju vodila dr. Andrej Godec in dr. Darko Dolenc s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, pri pripravah pa so sodelovali še dr. Berta Košmrlj, dr. Marta Počkaj in mag. Jernej Imperl.

Naslednje leto bo 57. Mednarodna kemijska olimpijada potekala v Združenih arabskih emiratih, kjer bodo mladi kemiki ponovno imeli priložnost, da pokažejo svoje znanje in sposobnosti na svetovni ravni.

Kažipot
ZADNJI KOMENTARJI
Lorem
×