V Medvodah so spomladi vzpostavili sistem izposoje e-koles MedvodEK s štirimi postajami in desetimi e-kolesi. Kot pojasnjujejo, se pripravlja projekt regijske mreže s 16 postajami v Medvodah in 70 e-kolesi. / Foto: Peter Košenina

V Medvodah so spomladi vzpostavili sistem izposoje e-koles MedvodEK s štirimi postajami in desetimi e-kolesi. Kot pojasnjujejo, se pripravlja projekt regijske mreže s 16 postajami v Medvodah in 70 e-kolesi. / Foto: Peter Košenina

Trajno trajnostno v Medvodah

V Medvodah se zaključuje Zeleni september. Vrhunec je bil pretekli teden v Evropskem tednu mobilnosti. Ob tem so predstavili ukrepe trajnostne mobilnosti v občini.

Medvode – Mojca Murnik, podžupanja Občine Medvode, je poudarila, da jih je bilo v letošnjem in lanskem letu izvedenih kar nekaj. Najprej je omenila odprtje kolesarske poti Vikrče–Pirniče–Medvode v dolžini dobrih šestih kilometrov in nove brvi čez Savo Medvoški lok, na kateri so letos do sredine septembra našteli že več kot 58 tisoč kolesarjev. Uredili so pot za pešce med nogometnim igriščem in sotočjem Save in Sore, tlakovali poti okoli knjižnice, uredili makadamsko pot med Vikrčami in Spodnjimi Pirničami ter v sklopu sanacije po poplavah avtobusno postajališče v Goričanah. Veseli so tudi, da so Slovenske železnice investirale v novo kolesarnico na medvoški železniški postaji.

V teku in v načrtu imajo že nove projekte. Podžupanja Mojca Murnik je napovedala skorajšnji začetek gradnje brvi Vikrče–Medno, ki je bila uničena v lanskih poplavah. Dela naj bi se začela prihodnji mesec in trajala osem mesecev. Prihodnje leto je v načrtu tudi obnova brvi Rakovnik–Spodnja Senica, ki je bila prav tako poškodovana v lanskih poplavah, a je ostala v uporabi. Z gradnjo komunalne infrastrukture bo zgrajen pločnik na Ladji, v sklopu participativnega proračuna pa kolesarski pas na cesti v Vašah. Prometna sprememba je v načrtu tudi v Sori z gradnjo krožišča Sora–Dol. Za Cesto Komandanta Staneta je že izdelana idejna zasnovna ureditev s tlakovanjem in umirjanjem prometa. Projekt bo izveden hkrati z novo stanovanjsko gradnjo na območju zbirnega centra. Želja je tudi gradnja Loške kolesarske poti in tako povezati Medvode, Goričane, Soro in Škofjo Loko. Pri tem se spopadajo s težavo pridobivanja zemljišč.

Ana Petrovčič, vodja nekaterih mobilnostnih projektov v občini Medvode, je v nadaljevanju povedala, da se pripravlja nova občinska celostna prometna strategija, v prihodnjem letu bodo uvedene postopne spremembe režimov parkirne politike, letos spomladi pa je bil vzpostavljen sistem izposoje e-koles MedvodEK in uvedena avtobusna linija Medvode–Polhograjci. Na medvoški občini se trudijo, da bi bili njihovi projekti trajnostno naravnani, hkrati pa si želijo, da bi bilo okolje čim bolj zdravo, čisto in prijetno. To je poudaril tudi Gregor Rozman, lokalni koordinator razširjenega Evropskega tedna mobilnosti v Medvodah. V Zelenem septembru so pripravili kar 45 različnih aktivnosti in dogodkov.