Wild West Fest (On Fire) na prireditvenem prostoru ob Zbiljskem jezeru združuje vse, kar je vezano na ameriški Divji zahod.

Tri dni Divjega zahoda

Pretekli konec tedna so bile Zbilje znova v znamenju Divjega zahoda. Potekal je tridnevni festival Wild West Fest (On Fire), ki je privabil obiskovalce iz cele Evrope in še dlje.

Zbilje – Divji zahod je tudi letošnje poletje prišel v Zbilje in navdušil več tisoč obiskovalcev, tudi organizatorje.

Plesni par celo iz Argentine

»Vreme nam je služilo, udeležba je zelo dobra, tako da smo zadovoljni. Vsako leto skušamo festival nadgraditi na vseh področjih. Letos smo poskrbeli, da je gostinski del dobil senco, kar je v tej veliki vročini več kot nujno. Nadgradili smo tudi glasbeni program, vsako leto več je ameriških avtomobilov in skupin, ki se prijavijo na BBQ tekmovanje. Prvič imamo ekipo iz Estonije, ki se je zelo potrudila, da ji je meso in vso opremo uspelo dostaviti v Slovenijo,« je povedal Boštjan Tacol iz ekipe organizatorjev festivala. Na kratko je predstavil Divji zahod v Zbiljah. »Povezujemo ga z združevanjem vsega, kar je vezano na to kulturo: glasbo, plesom, hrano, konji, avtomobili ... – in to na enem mestu. Znova nam je to uspelo.«

Obiskovalci so se pripeljali od blizu in daleč. »Od najdlje je verjetno plesni par, učitelja iz Argentine, ki sta si zaželela priti k nam. Sicer pa prihajajo iz vse Evrope, vedno več je Nemcev in Švicarjev. Tudi v Sloveniji je ameriška kultura vse bolj priljubljena. Združuje ljudi. Že naša kantri plesna šola Wild West za kavbojske plese v vrstah in paru ima vedno več plesalcev,« pravi Tacol.

Promocija Zbilj in Medvod

Takšen mednarodni dogodek je velika promocija za Zbilje, za celotno občino Medvode, s čimer se strinja tudi Iztok Pipan, predsednik TD Zbilje in direktor TV Medvode. »To je ena najboljših stvari, ki so se v zadnjih letih zgodile v našem kraju na področju prireditev. Ponudba je zelo zanimiva, obiskovalci so kulturni in za seboj ne puščajo odpadkov. Preseneča nas, da pridejo iz cele Evrope. Srečal sem družino iz Belgije in povedali so, da so prišli tako daleč samo na ta dogodek. To je neverjetno, da se je vse skupaj tako dobro prijelo. Organizatorji takšnih dogodkov pravijo, da je to eno najlepših, če že ne najlepše prizorišče v Evropi. Zelo smo veseli in ponosni. Upamo, da bo prireditev ostala v našem kraju,« je dejal Pipan, ki sicer zase pravi, da ni tipičen obiskovalec takšnih dogodkov. »Od vseh naših medijskih hiš, ki jih poznam, je Radio Sora daleč najbolj kantri obarvan,« je dodal. In verjetno to kar drži. Srečali smo odgovorno urednico Tanjo Barašin. »Sem ljubiteljica Divjega zahoda, in kadar se preseli k nam, v Slovenijo, je najbolje. Kantri plese plešem že kar nekaj let – za sprostitev, zabavo, tudi za rekreacijo. Ko imaš polno glavo, streseš skrbi na plesišču. Dogodek tukaj v Zbiljah je odličen. Letos se mi zdi, da je še večji, težko bi rekla, da še bolje organiziran, ker je tako vsako leto. Veliko je glasbenih nastopov, plesnih delavnic, stojnic z različno ponudbo, ameriških avtomobilov, ameriške hrane ... To je krasen dogodek, ki se je v nekaj letih zelo razvil, in verjamem, da se bo razvijal še naprej,« je bila zadovoljna.

Zabava na električnem biku

Veliko smeha in zabave je bilo pri električnem biku. Jahalni izziv je predstavljal vsem generacijam. Med mlajšimi je bila Nika Štembergar iz Begunj. Na Divji zahod je prišla z bratom in staršema. »Tukaj mi je zelo všeč. Najbolj sem navdušena nad jahanjem električnega bika, ker te tako premetava in je zelo zabavno. Komaj čakam, da ga bom znala ukrotiti. Danes sem ga zajahala desetkrat in šlo mi je že zelo dobro. Je pa res, da me noge kar bolijo. Všeč mi je tudi kavbojski klobuk. Posodila mi ga je mami in z njim lahko delam trike,« je bila navdušena. Zatrdila je, da prihodnje leto znova pride.

Organizatorji pravijo, da prireditev ostaja v Zbiljah, čeprav si jo želi tudi Ljubljana. »Dokler Zbilje ne bodo pokale po šivih, ostajamo na tem lepem prizorišču,« je zagotovil Tacol.

×