V Parku Evropa ponovno stoji obnovljeni spomenik NOB Draga Tršarja. / Foto: Aleš Senožetnik

V Parku Evropa ponovno stoji obnovljeni spomenik NOB Draga Tršarja. / Foto: Aleš Senožetnik

Tršarjev kip ponovno zasijal

V Kamniku so po enem letu zaključili obsežna restavratorska dela na Tršarjevem spomeniku NOB in ga vrnili na njegovo mesto v Park Evropa.

Kamnik – Po tem, ko je pristojna konservatorka obvestila kamniško občinsko upravo o slabem stanju Tršarjevega spomenika, je lanskega septembra z odstranitvijo in deponiranjem stekla njegova obnova. Po letu dni so dela zaključena, spomenik pa je od torka ponovno na svojem mestu.

»Mraz je naredil svoje in razpoke so postale zelo široke. Skulptura verjetno ne bi padla, vendar je bil skrajni čas, da se sanira,« nam je ob postavitvi spomenika povedala pristojna konservatorka kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Renata Pamić.

V notranjosti je bil spomenik zalit z betonom, kar je bila v času postavitve običajna praksa. »Zdaj je notranjost votla, mogoče je odtekanje vode, s tem pa se je podaljšala njegova življenjska doba,« je povedala sogovornica. Dela sicer še niso zaključena. Sredi tedna so še čakali, da se skulptura stabilizira in beton doseže zahtevano trdnost, nato pa bodo začeli izvajati preostala dela. Na vrhu podstavka bodo namestili pokrovno kapo, pozlatili bodo napise in nato uredili tudi hortikulturno zasaditev ob spomeniku.

Po besedah konservatorke bo spomenik, ki so ga sicer v Kamniku postavili leta 1962, po obnovi kljuboval zobu časa vsaj še naslednjih šest desetletij, po pričakovanju stroke pa prav zaradi odstranitve betona in ureditve prezračevanja in odtekanja vode verjetno še več.

Zadovoljna, da je očetovo delo obnovljeno

Vrnitve obnovljenega spomenika se je razveselila tudi Tršarjeva hči Eva Tršar Andlovic, sicer tudi sama kiparka in restavratorka na kranjskem Zavodu za varstvo kulturne dediščine. »Čutila sem precejšnje breme in skrbelo me je, ali bodo dela uspela. Po zaključku pa se mi je odvalil kamen od srca. Zelo sem zadovoljna, da je spomenik znova na svojem mestu, saj gre za eno očetovih najlepših skulptur iz opusa Manifestantov,« je povedala Eva Tršar Andlovic, ki je bila med obnovo sicer zadolžena za nadzor restavratorskih del in je kot poznavalka očetovega opusa skrbela, da ima spomenik tudi po obnovi prvotni izraz.

Za obnovo bronastega kipa so poskrbeli v livarski delavnici Boruta Kamška. Skupaj z demontažo in deponiranjem ter ostalimi restavratorskimi deli so jih v kamniški občinski upravi ocenili na okoli 130 tisoč evrov. Na razpisih ministrstva za kulturo so sicer za interventni ukrep varstva spomenika pridobili sredstva v višini 46.600 evrov, nato pa še 50 tisoč evrov za obnovitvena dela.

Spomenik NOB sicer ni edino delo lani preminulega kiparja, ki ga lahko občudujemo v Kamniku. Leta 1991 so namreč v Novem trgu ob sedemdeseti obletnici pesnikovega rojstva postavili tudi spomenik dolgo prezrtemu kamniškemu pesniku Francetu Balantiču, ki je prav tako Tršarjevo delo.