V Športno-rekreacijskem parku Pustotnik bodo začeli urejati grbinasti poligon, t. i. pumptrack, za kolesarje. / Foto: Arhiv Občine

V Športno-rekreacijskem parku Pustotnik bodo začeli urejati grbinasti poligon, t. i. pumptrack, za kolesarje. / Foto: arhiv Občine

Uredili bodo grbinasti poligon za kolesarje

Prihodnji teden bodo v Športno rekreacijskem centru Pustotnik začeli urejati otroški in napredni grbinasti poligon za kolesarje.

Žiri – Župan Franci Kranjc je pretekli teden z izbranim izvajalcem podpisal gradbeno pogodbo za ureditev kolesarskega poligona v Športno-rekreacijskem centru Pustotnik. V okviru slabih 190 tisoč evrov vredne naložbe, za sofinanciranje katere bo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport namenilo 100 tisoč evrov, bodo zgradili dva poligona – manjšega, namenjenega najmlajšim obiskovalcem in začetnikom, in večjega, namenjenega starejšim in izkušenejšim, so razložili na občini in dodali, da se bo poligon raztezal na skupno 1173 kvadratnih metrih površine, od česar bo same asfaltne površine z grbinami 590 kvadratnih metrov, ostalo pa bodo travnate površine.

»Izbrani izvajalec, ki ima več kot petnajst let izkušenj na področju akcijskih in urbanih športov ter je sodeloval z več kot 170 destinacijami po vsem svetu, je tudi za Žiri pripravil nadvse kreativen kolesarski poligon v skladu z najvišjimi varnostnimi standardi,« so poudarili na občini. Grbinasti poligon so zasnovali na način, da se v največji meri prilagodi obliki razpoložljive površine. »Poligon poleg zavojev sestavljajo grbine različnih višin, kar omogoča atraktivno izkušnjo tudi za bolj izkušene uporabnike, obenem pa to ne preprečuje uporabe manj izkušenim,« so pojasnili na občini in dodali, da je poligon sestavljen iz zaobljenih grbin in zavojev, ki so med seboj ritmično povezani v krožno celoto. »Razgibanost poligona omogoča pestro in zabavno, a varno kolesarsko vožnjo.« Asfaltni poligon je primeren za vse velikosti koles, rolke, rolerje in skiroje. »Uporabljali ga bodo lahko vsi kolesarji, ne glede na kolesarsko predznanje, saj omogoča tako učenje vožnje s kolesom kot tudi vadbo športnikov,« so še razložili na občini in dodali, da je gibanje po stezi mogoče z usklajenim premikanjem telesa navzgor in navzdol. »Inovativen način poganjanja tovrstne poligone ločuje od drugih objektov in stez.« Asfaltni poligoni, še dodajajo na občini, v nasprotju z zemeljskimi ne zahtevajo veliko vzdrževanja in so odporni proti vremenskim vplivom.

Gradbena dela se bodo začela v prihodnjem tednu in bodo v celoti zaključena predvidoma do konca aprila prihodnje leto. V sklopu gradnje športnih objektov nameravajo zgraditi tudi dostopno pot iz smeri parkirišč ter postaviti urbano opremo, kot so klopi, javna razsvetljava in koši za ločevanje odpadkov, na koncu pa je predvidena še zasaditev dodatnih dreves na tem območju, so napovedali na občini.