Blejska noč Bled / Foto: Tina Dokl

Ustvarili več nočitev kot pred pandemijo

Po občutnem upadu v letu 2020 na Bledu beležijo zmerno, a konstantno rast števila nočitev. Letos so gostje ustvarili več nočitev kot v istem obdobju leta 2019, pred pandemijo covida-19. Za nadaljnji razvoj turizma bo ključnega pomena blejska južna obvoznica, poudarjajo na Javnem zavodu Turizem Bled.

Bled – Po podatkih Javnega zavoda za turizem Bled je julija Bled obiskalo 76.710 gostov, ki so skupaj ustvarili 218.359 nočitev s povprečno dobo bivanja 2,8 nočitve. Kar 99 odstotkov nočitev so ustvarili tuji gostje, največ jih je bilo iz Nemčije, Velike Britanije, Nizozemske, Češke, Belgije, Združenih držav Amerike, Madžarske, Francije, Poljske in Irske. »V istem obdobju lani smo na Bledu zabeležili 74.467 gostov, ki so ustvarili 212.815 nočitev s povprečno dobo bivanja 2,9 nočitve, kar kaže na 3-odstotno rast števila gostov in ustvarjenih nočitev,« so pojasnili v Turizmu Bled in dodali, da so nastanitvene kapacitete tudi v avgustu praktično v celoti rezervirane, beležijo namreč 90-odstotno zasedenost.

Julija letos so na Bledu zabeležili za tri odstotke več prihodov in prenočitev kot julija lani.

Na Turizmu Bled opažajo spremenjeno strukturo gostov in izrazit upad turistov z azijskih trgov, ki so običajno v kraju prenočili le enkrat. Hkrati zaznavajo porast individualnih obiskovalcev, ki Bled obiščejo predvsem zaradi narave in priložnosti za športne dejavnosti na prostem na območju Julijskih Alp.

V letu 2019, pred pandemijo covida-19, je Bled med januarjem in julijem gostil 279.872 obiskovalcev, ki so skupaj ustvarili 630.218 nočitev. V istem obdobju letos je 267.231 gostov ustvarilo 639.919 nočitev. V celotnem letu 2019 so gostje na Bledu ustvarili 1.132.574 nočitev, medtem ko je v rekordnem letu 2018 bilo zabeleženih 1.151.831 nočitev.

Gost promet in omejeno število parkirišč

Kot poudarjajo na Turizmu Bled, bo za nadaljnji razvoj turizma in gospodarstva ter za zagotavljanje kakovosti bivanja lokalnemu prebivalstvu na Bledu in v Bohinju ključnega pomena blejska južna razbremenilna cesta. »Njena izgradnja bi iz jezerske sklede umaknila glavnino prometa, ki danes poteka po državni in tranzitni cesti skozi Bled v Bohinj. Števec prometa na relaciji Lesce–Bled trenutno v povprečju zabeleži petsto vozil na uro, ki se skozi državno in tranzitno cesto odpeljejo do izbranega cilja na Bledu oziroma v Bohinju,« so pojasnili.

Opozorili so še, da je zaradi varstvenega režima Bleda in njegove okolice gradnja dodatnih parkirišč izjemno otežena. Na občinskih parkiriščih je sicer na voljo 762 parkirnih mest za osebna vozila in 11 mest za invalide. »V kratkoročnem načrtu je predvidena izgradnja parkirišča pri Športnem parku Bledec, ob vznožju gradu, kjer bo na voljo 231 parkirnih mest, od tega 6 za električna vozila, 11 za invalide in 15 za avtodome,« so dodali. Poleg občinskih parkirišč so na voljo tudi parkirna mesta pri zasebnih ponudnikih. Tako je v Veliki Zaki na voljo 56 mest, na železniški postaji Bled Jezero 80, parkirna hiša Trgovskega centra Bled pa sprejme 34 vozil.

V obdobju med 1. julijem in 14. avgustom letos so občinski redarji in nadzorniki parkirišč izdali 1.603 glob zaradi parkiranja zunaj parkirišč in za to določenih mest, in sicer na podlagi Odloka o urejanju cestnega prometa v občini Bled, ki med drugim določa, da je poleg primerov iz zakona prepovedano parkirati v parku, na drugi javni zeleni površini in drugih javnih površinah.

Brezplačni avtobusni prevozi

Prometnim izzivom se na Bledu posvečajo tudi z uvedbo brezplačnih avtobusnih prevozov. Bled Bus, ki kroži okoli jezera ter kraj povezuje z okoliškimi vasmi ter Pokljuko, je za obiskovalce in domačine brezplačno na voljo v juliju in avgustu. Soteska Vintgar je v letošnji sezoni prav tako uvedla brezplačni električni Vintgar Shuttle, ki sosesko povezuje s tremi bližnjimi parkirišči – centralnim parkiriščem Vintgar Lip, Vintgar Blejski grad in Vintgar Blejska Dobrava. »Zaradi velikega zanimanja in izkazane potrebe ima Vintgar Shuttle postajo tudi na glavni avtobusni postaji, od koder dnevno v povprečju v sotesko prepeljejo petsto obiskovalcev,« so še dodali na Turizmu Bled.

×