Veliki šmaren cerkveni praznik Brezje 2022 maševal ljubljanski nadškof in metropolit msgr Stanislav Zore / Foto: Tina Dokl

V četrtek spet praznično na Brezjah

Brezje – Državni praznik Marijino vnebovzetje, veliki šmaren, bo tudi letos zaznamovala slovesna maša pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah. Začela se bo ob 10. uri, daroval pa jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Svete maše na praznični dan bodo na Brezjah še ob 7. uri, ob 8.30, ob 10. uri, ob 11.30 ter popoldne ob 16. uri in zvečer ob 19. uri.

Praznično bo na Brezjah že v sredo zvečer, ko bo ob 19. uri slovesno somaševanje vodil novomašnik Gregor Markelc, po maši pa bo procesija s podobo Marije Pomagaj po vasi in nato celonočno čaščenje v baziliki.

Sicer pa bo na veliki šmaren, ki je največji Marijin praznik in eden najbolj spoštovanih krščanskih praznikov, posebno slovesno tudi v drugih krajih, v katerih so cerkve, posvečene Marijinemu vnebovzetju, ki jih najraje obiskujejo romarji: na Bledu, Bohinjski Beli, Primskovem v Kranju, kjer je prav tako župnijska zavetnica Marija Vnebovzeta, in v Lescah.

×