Pred nami so 51. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa (Gorazd Kavčič)

V Kamnik prihajajo narodne noše

Kamnik bo ta konec tedna v znamenju tradicionalnih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.

Kamnik – Kot pravijo v Zavodu za turizem in šport Kamnik, bo prireditev, ki je lani odpadla zaradi poplav, tokrat potekala pod geslom Ne vrag, le sosed bo mejak. Z geslom iz slovenske himne organizatorji poudarjajo, da festival, ki že več kot pol stoletja privablja ljubitelje narodnih noš in kulturne dediščine, ponovno odpira vrata sodelovanju in povezovanju med različnimi kulturami.

Dogajanje se bo začelo ob 17. uri z uradnim odprtjem na Glavnem trgu in kulturnim programom. V soboto bo pestro od 10. ure dalje, ko se bodo vrstili nastopi glasbenih skupin in ansamblov. Ob 19. uri bo na sporedu folklorni večer, na katerem se bodo predstavile Akademska folklorna skupina Tine Rožanc, Folklorna skupina KD Brdo Kranj (srbski plesi) in Folklorna skupina Lucinico iz Italije. Sobotni večer se bo zaključil z nastopom Ansambla Roka Žlindre ob 21. uri.

Celodnevno dogajanje bo sledilo tudi v nedeljo. Tudi tokrat se bo dogajanje začelo ob 10. uri, ob 15. uri pa bo sledil vrhunec, tradicionalna povorka narodnih noš. Skozi srednjeveško mestno jedro se bo nekaj desettisočglavemu občinstvu predstavilo okoli dva tisoč udeležencev iz Slovenije in tujine. Poleg slovenskih narodnih noš bodo v vsej svoji barvitosti zaživele tudi noše iz Srbije, Severne Makedonije, Slovaške, Avstrije, Italije in Nemčije, kar po besedah organizatorjev simbolizira premostitev meja – ne le geografskih, temveč tudi kulturnih in miselnih. Slavnostni govornik na nedeljski prireditvi bo predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Dogajanje bodo sklenili z nastopi kamniških narodnozabavnih ustvarjalcev Mance Poljanšek ter skupin Joker, Šus in Tačke.

×