Na Budnarjevi domačiji potekajo obnovitvena dela, občina pa si želi najti tudi novega upravljavca objekta. / Foto: Aleš Senožetnik

Na Budnarjevi domačiji potekajo obnovitvena dela, občina pa si želi najti tudi novega upravljavca objekta. / Foto: Aleš Senožetnik

V Kamniku oživljajo zapuščino prednikov

V kamniški občini potekajo vzdrževalna dela na Budnarjevi muzejski domačiji in Preskarjevi bajti na Veliki planini. Dela na Budnarjevi domačiji so začeli prejšnji teden in bodo predvidoma potekala do sredine prihodnjega meseca.

Kamnik – Občina Kamnik se je lotila vzdrževalnih del na Budnarjevi domačiji. Skoraj štiristo let star objekt v Zgornjih Palovčah s črno kuhinjo, kmečko izbo in značilno arhitekturo predstavlja edinstven vpogled v življenje naših prednikov. A v objekt, ki je od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja spomeniško zaščiten in od srede osemdesetih tudi v lasti Občine, se v zadnjem obdobju ni veliko vlagalo, zato so nujna vzdrževalna dela.

Budnarjeva domačija, skoraj štiristo let star objekt v Zgornjih Palovčah, s črno kuhinjo, kmečko izbo in značilno arhitekturo predstavlja edinstven vpogled v življenje naših prednikov.

S kranjsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije so se dogovorili, da bodo v letošnjem letu sanirali nadstrešek na južni strani objekta, kjer bodo zamenjali skodle, ki so v slabem stanju, po potrebi pa bodo zamenjali tudi del lesene konstrukcije. »Poleg prekrivanja dela strehe se bo izvedla sanacija stropa oziroma tal v mansardi, ker je zaradi zamakanja v spodnji prostor – izbo treba škodo takoj sanirati ter preprečiti zamakanje,« so nam še pojasnili na občinski upravi, kjer dodajajo, da bo zaradi tega čim prej treba sanirati tudi tla v mansardi. Poleg tega bodo opravili še manjša popravila lesenih delov, med drugim ograjo na ganku in prag.

Dela na Budnarjevi domačiji so začeli prejšnji teden in bodo predvidoma potekala do sredine prihodnjega meseca. Občina Kamnik je v proračunu za nujna vzdrževalna dela sicer zagotovila 25 tisoč evrov.

Želijo si najti upravljavca

Hkrati si v Kamniku želijo najti tudi novega upravljavca objekta. Do lanskega leta ga je namreč upravljalo Turistično društvo Kamn'k, ki pa se letos zaradi pomanjkanja članstva ni več prijavilo na razpis. Kot nam je pojasnil predsednik društva Grega Ugovšek, sicer z občinsko upravo še naprej sodelujejo pri iskanju rešitev za objekt. Meni, da zanimanje za njegovo oživitev v Kamniku še obstaja. Kljub temu sicer občina na letošnjem razpisu za upravljavca ni prejela nobene prijave. »Zato bo treba v prihodnje verjetno pripraviti načrt upravljanja objekta in zagotoviti sredstva za zaposlitev strokovne osebe, ki bo v okviru Medobčinskega muzeja Kamnik (katerega del je tudi Budnarjeva muzejska hiša) skrbela za materialni in vsebinski del tega enkratnega zgodovinsko avtentičnega primera stanovanjskega objekta,« so nam sporočili z Občine Kamnik.

Obnavljajo tudi Preskarjevo bajto

V tem času sicer poteka tudi obnova Preskarjeve bajte, edinega primera ovalne velikoplaninske bajte, ki je preurejena v muzej. Lani so sanirali suhozid okoli objekta, zamenjali vhodna vrata in nekatere dotrajane lesene dele ter namestili nove klopi. Ta mesec pa so zamenjali dotrajane skodle na strehi ter popravili nekaj dotrajanih delov na obodu koče. Dela so stala 19 tisoč evrov. V prihodnje pa nameravajo sanirati še kamnite obloge in del lesenih desk na zunanjem obodu koče.

V tem času sicer poteka tudi obnova Preskarjeve bajte, edinega primera ovalne velikoplaninske bajte, ki je preurejena v muzej. Lani so sanirali suhozid okoli objekta, zamenjali vhodna vrata in nekatere dotrajane lesene dele ter namestili nove klopi. Ta mesec pa so zamenjali dotrajane skodle na strehi ter popravili nekaj dotrajanih delov na obodu koče.

Preskarjevo bajto sicer upravlja družba Velika planina, a kot pravijo na občinski upravi, bi bilo tudi pri tem objektu smiselno pripraviti načrt upravljanja in zagotoviti odgovorno osebo, ki bo skrbela za objekt. Kot dodajajo, bo za to v prihodnje verjetno treba tudi povečati sredstva v občinskem proračunu, saj se za zdaj za delovanje teh objektov namenja občutno premalo sredstev in posledično zato tudi ni zanimanja za njihovo upravljanje.