Gradnja nove športne dvorane s širitvijo preddvorske osnovne šole je v zadnjih letih eden večjih, če ne kar največji projekt v občini. / Foto: Alenka Brun

Gradnja nove športne dvorane s širitvijo preddvorske osnovne šole je v zadnjih letih eden večjih, če ne kar največji projekt v občini. / Foto: Alenka Brun

V Preddvoru spremenili proračun

Investicija v prezračevanje Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor in odpravljanje posledic neurja v Kokri sta v največji meri povzročila spremembe v letošnjem proračunu Občine Preddvor.

Denarja za odpravo posledic neurja v Kokri na občini do začetka oktobra še niso prejeli. Župan Rok Roblek je omenil, da so bili ob nedavnem deževju v stiku s koncesionarjem za vode.

Preddvor – Na zadnji redni seji občinskega sveta so preddvorski svetniki po skrajšanem postopku obravnavali spremembe občinskega proračuna za leto 2024. Rebalans je bil potreben zaradi sprememb na prihodkovni in odhodkovni strani. Povsod je prišlo do zmanjšanja za dober milijon evrov. V veljavnem proračunu so načrtovali dobrih deset milijonov in pol evrov prihodkov, medtem ko je bilo odhodkov predvidenih za slabih trinajst milijonov evrov.

S sprejetim rebalansom proračuna se je na prihodkovni strani med drugim sofinanciranje opreme za novo športno dvorano zmanjšalo za pol milijona evrov, celotne prihodke (dobrih 850 tisoč evrov) za prezračevanje preddvorske osnovne šole prestavljajo v naslednje leto, povečali pa naj bi se prihodki za sredstva za odpravljanje posledic letošnjega neurja – plazu v Kokri, v višini dobrih 210 tisoč evrov. Tako prezračevanje kot nastala škoda sta med najbolj izstopajočimi tudi na odhodkovni strani: investicija prezračevanja na svoji postavki beleži največje znižanje, nova postavka odprave posledic škode za neurje v Kokri pa največje povečanje odhodkov.

Letos so sicer predvidevali, da bodo začeli investicijo v prezračevanje šole, a ker se z deli športne dvorane pomikajo pozno v jesen, bi bilo nesmiselno, da bi dela začenjali na zimo, zato celoten projekt prestavljajo v naslednje leto.

Denarja za odpravo posledic neurja v Kokri na občini do začetka oktobra še niso prejeli. Župan Rok Roblek je omenil, da so bili ob nedavnem deževju v stiku s koncesionarjem za vode. O tem so obvestili vse pristojne službe, ne vedo pa, kako bodo sploh nadaljevali v primeru, da pride do najhujšega, kar se tokrat na srečo ni zgodilo. Rebalans je predviden na odhodkovni in prihodkovni strani, a ni realiziranega prihodka in resno jih skrbi, kdo se bo odzval in prišel pomagat v Kokro, dokler računi za nazaj ne bodo plačani.