novi prostori nov prizidek vrtec Radovljica stavba občina Radovljica / Foto: Gorazd Kavčič

Vrtec Radovljica je pridobil pet igralnic z garderobami in sanitarijami, med njimi sta tudi športna in igralnica razvojnega oddelka. / Foto: Gorazd Kavčič

V prizidku tudi razvojni oddelek

Z novim šolskim letom je radovljiška enota Vrtca Radovljica zaživela v prenovljeni podobi. Stavba ima namreč zdaj prizidek, v katerem so nove igralnice, vključno s športno in igralnico razvojnega oddelka, ter razvojna ambulanta.

Radovljica – V Radovljici so v četrtek na priložnostni slovesnosti tudi uradno odprli prizidek k tamkajšnjemu vrtcu. V novi stavbi z dvema etažama s skupno površino približno 1250 kvadratnih metrov so sicer že z začetkom tega šolskega leta začeli uporabljati dodatne igralnice, vrata je odprla tudi razvojna ambulanta, ki po novem deluje v prostorih vrtca.

Vrtec Radovljica je s prizidkom pridobil pet igralnic z garderobami in sanitarijami, med njimi sta tudi športna in igralnica razvojnega oddelka, ki ga doslej v radovljiških vrtcih ni bilo – otroci s težjimi in težkimi motnjami v razvoju so bili vključeni v redne oddelke ali v razvojni oddelek v Kranju.

V razvojnem oddelku vrtca bodo otroci z motnjami v razvoju poleg sodobnega pedagoškega programa deležni tudi nujno potrebnih specialnih terapevtskih obravnav v dopoldanskem času, kar vsekakor pomeni veliko pomoč in razbremenitev staršev, so poudarili v Vrtcu Radovljica.

Skupna vrednost naložbe znaša 2,5 milijona evrov, pri čemer je občina prispevala 1,12 milijona evrov, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje 974 tisoč evrov, Osnovno zdravstvo Gorenjske, ki je sofinanciralo gradnjo in opremo razvojne ambulante, 125 tisoč evrov in ministrstvo za zdravje prav tako za razvojno ambulanto 331 tisoč evrov.

Da je lahko uredila tudi zunanje površine vrtca, je Občina Radovljica gradbena dela izkoristila še za dozidavo kuhinje, ki pa bo končana v prihodnjih letih.

V vrtcu so z novimi prostori zelo zadovoljni, predvsem pa jih veseli dejstvo, da jim zdaj otrok ni več treba imeti v prostorih, ki niso igralnice, kot na primer v telovadnici v vrtcu Begunje in v prostoru za dodatne dejavnosti v Lescah, je poudarila ravnateljica Vrtca Radovljica Anja Ussai. »Poleg tega imamo na račun prizidka še tri proste igralnice, kjer bomo po potrebi lahko med letom odprli oddelek ali celo dva.«

V okviru gradnje prizidka je bilo povečano tudi zunanje igrišče, najbolj, pravi Anja Ussai, pa so težko čakali novo telovadnico, saj v Radovljici doslej niso imeli nobenega prostora za gibalne aktivnosti otrok oziroma za sestanke večjega števila ljudi.

Zadovoljni so tudi, da bo razvojna ambulanta odslej delovala v prostorih vrtca, terapije za otroke, ki jih potrebujejo, se bodo tako lahko izvajale v času, ko otrok obiskuje vrtec, in ne popoldne, kar predstavlja olajšanje tako za otroke kot za starše. »Strokovne delavke iz ambulante pa bodo brez težav prihajale tudi v razvojni oddelek, kadar bo to potrebno. Zagotovo bomo lahko sodelovali v dobro otrok, ki imajo večje težave.«

Za razvojno ambulanto je v prizidku na voljo pet terapevtskih prostorov, ambulanta s sestrskim prostorom, čakalnica in sanitarije. Novi, sodobno opremljeni in za vse profile strokovnjakov dovolj veliki prostori na enem mestu so nujni za kakovostno in nemoteno delo razvojne ambulante, poudarjajo na Osnovnem zdravstvu Gorenjske.

Občina Radovljica je sicer na prošnjo razvojne ambulante že v letu 2021 poskrbela za začasno rešitev in zagotovila dodatne prostore na Kranjski cesti 13 v Radovljici. S tem je razbremenila starše, ki so prej otroke vozili na obravnavo k logopedu, psihologu, specialnemu pedagogu na Jesenice ali v Kranj.

Število otrok s sumom ali ugotovljenimi motnjami v razvoju, ki potrebujejo obravnave, še vedno iz leta v leto narašča, so še pojasnili na Osnovnem zdravstvu Gorenjske in poudarili, da gre za izredno ranljivo populacijo otrok. Lani je bilo sicer v zdravniški ordinaciji v Radovljici obravnavanih že 340 otrok skupaj z njihovimi starši oz. družinami. Skoraj polovica obravnavanih otrok je mlajših od enega leta, kar 90 odstotkov vseh je predšolskih.