Prezračevalni sistem je zajemal tudi vgradnjo nape v šolski kuhinji. / Foto: OŠ Železniki

V šoli uredili prezračevanje

V Osnovno šolo Železniki so med počitnicami vgradili centralno prezračevanje z rekuperacijo.

Železniki – Na Osnovni šoli Železniki so v novo šolsko leto vstopili s pomembno pridobitvijo: centralnim prezračevanjem z rekuperacijo. Kot je pojasnila ravnateljica Monika Čemažar, je sistem prezračevanja nameščen v vseh učilnicah, telovadnici, jedilnici in kuhinji matične šole. »S centralnim sistemom prezračevanja si predvsem želimo pridobiti boljšo kvaliteto zraka, ki bo zagotovo prispevala k boljšemu počutju učencev, lažjemu razmišljanju in usvajanju znanja. Pričakujemo tudi manjšo porabo energije, predvsem pa upamo, da bomo z vgradnjo prezračevanja izboljšali pogoje v kuhinji in jedilnici šole,« je pojasnila ravnateljica Monika Čemažar.

Občina Železniki je za naložbo, ki je stala 765 tisoč evrov, pridobila kar 676 tisoč evrov sofinanciranja na razpisu ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Tudi župan Marko Gasser je zadovoljen, da se bodo delovni in bivalni pogoji v šoli izboljšali. Pričakuje, da se bo z investicijo izboljšala tudi energetska učinkovitost stavbe ter da se bodo znižali obratovalni in vzdrževalni stroški. »Pomembna pridobitev je tudi kakovostna napa v kuhinji, kar bo preprečilo širjenje vonjav po šoli,« je pristavil župan.

Med prihodnjimi poletnimi počitnicami nameravajo centralno prezračevanje z rekuperacijo vgraditi še v Podružnično šolo Selca in Vrtec Železniki, saj je Občina Železniki na omenjenem razpisu pridobila sofinanciranje tudi za ta dva projekta: za prvega 356 tisoč evrov in za drugega 316 tisoč evrov.

×