V Medvodah je minulo soboto dišalo po kuhanem vinu in čaju. / Foto: Tina Dokl
Voda še za v čevelj ni dobra, kaj šele za vino
Na tržnici Medvode je v soboto potekalo že deveto tradicionalno tekmovanje v kuhanju vina in čaja. Dogodek, ki je postal nepogrešljiv del prazničnega decembra v Medvodah, vsako leto privabi množico obiskovalcev in sodelujočih krajevnih ter vaških skupnosti.
Medvode – Prireditev, ki jo v sodelovanju z Občino Medvode pripravlja Javni zavod Sotočje Medvode, je letos privabila deset vaških in krajevnih skupnosti. S svojimi skrivnimi recepti so se za naslov najboljših potegovale krajevne skupnosti (KS) Zbilje, Seničica - Golo Brdo (Fantje s Seničice), Vaše - Goričane, Preska - Žlebe, Pirniče, Sora, Smlednik, Katarina, Senica in vaška skupnost Studenčice. Vsaka je predstavila svojo različico kuhanega vina in domačega čaja, ob tem pa so obiskovalce razvajali še z drugimi dobrotami, od piškotov, domačih slaščic, salam pa do kranjskih klobas.
Tea Čejvan, vodja turističnih programov iz Javnega zavoda Sotočje, je ob dogodku dejala: »Prireditev organiziramo, ker opažamo, da je vsako leto odlično obiskana. Krajevne in vaške skupnosti rade sodelujejo, pripravljajo kuhano vino, čaje in še ogromno drugih dobrot. A kar je najpomembnejše, ljudje pridejo predvsem zaradi druženja – izkoristijo sobotni večer, da se srečajo s prijatelji in znanci, ki jih morda že dolgo niso videli.« Dogodka so se letos udeležili tudi predstavniki iz pobratenega mesta Crest v Franciji, ki so obiskovalce razvajali s čokoladnimi dobrotami.
Štefan Čebašek iz KS Pirniče, kjer so letos stavili na ajdov čaj, je povedal: »Ajdov čaj je izjemno zdravilen, njegov okus pa odlično dopolnjujejo dobrote, ki jih ponujamo ob njem. Pri vinu pa prisegamo na kakovost. Lani je naše vino zmagalo, letos upamo na ponovitev uspeha.« Ivica Jan pa ga je ob tem dopolnila, da skrivnosti za vino ne bodo izdali, vsekakor pa je zraven ljubezen, manjka pa voda. »Voda še za v čevelj ni dobra, kaj šele za vino,« se je nasmehnila. Tudi pri Fantih s Seničice je odmevala dobra volja. Mario Kranjc je z nasmehom povedal: »Naša miza je že skoraj prazna, ali je bilo tako dobro, ali pa smo pripravili premalo. Upam na prvo. Stavili pa smo tudi na kranjsko klobaso, ki več kot očitno nikoli ne razočara.«
Med obiskovalci je bilo čutiti navdušenje. »Super je, večkrat pridem, da preizkusim, kaj pripravijo. V vino mora iti malo vode, ampak ne preveč,« je povedal Mato Barišič iz Preske. Barbara Pipan iz Zbilj je dogodek pohvalila kot priložnost za druženje. »Vsako leto pridemo, ker je luštno. Ne izdam pa, komu sem dala svoj glas,« je povedala. Ida Bečan iz Vižmarij, ki je dogodek obiskala že tretjič, je navdušeno zaključila: »Težko se odločim, kdo si zasluži moj glas. Rada imam rdeče vino, a danes so bila vsa vina odlična.« Praznično vzdušje so dopolnili praznični sejem, taborniki s svojimi palačinkami in tabornim ognjem, ob katerem je dišalo po pečenih hrenovkah, vrsta pa je bila tudi pri osnovnošolcih. Kot sta povedali Lotti Kovačič in Merima Salkić iz Osnovne šole Medvode, so pripravili kinder punč, slaščice in pa dobre misli, da spomnijo na malenkosti, ki so pomembne.
Na koncu je po glasovanju obiskovalcev naziv za najboljše kuhano vino pripadel KS Sora, ki je slavila pred KS Preska - Žlebe in KS Pirniče. Najboljši čaj so pripravili v KS Vaše - Goričane, sledili pa sta KS Pirniče in KS Senica.