Največja gorenjska turistična središča, tudi Bohinj, so v teh dneh polna domačih in tujih gostov / Foto: Nika Toporiš

Vrhunec turistične sezone

V vročih poletnih dneh je tudi Gorenjska polna turistov. Največja turistična središča Bled, Bohinj in Kranjska Gora so polna, ob koncih tedna se gostom pridružijo še številni dnevni obiskovalci. V Kranjski Gori in Bohinju je za zdaj obisk primerljiv z lanskim, na Bledu beležijo nekajodstotno rast.

»Med junijem in avgustom rast praktično ni več možna, zato si prizadevamo za razpršenost turistov skozi vse leto.«

Bohinj, Kranjska Gora, Bled – »Pri nas je zdaj tako, kot mora biti,« je z vrhuncem letošnje poletne turistične sezone zadovoljen predsednik Turističnega društva Bohinj Boš­tjan Mencinger. Kot pravi, je destinacija načeloma polna, občasno se kakšna postelja ali soba sprosti le zaradi odpovedi v zadnjem trenutku.

Večina gostov je tujcev. »Domači gosti pridejo ka­sneje, Slovenci smo pač navajeni, da gremo najprej na morje, proti koncu poletja in jeseni pa še v hribe.«

Tudi v Kranjski Gori so načeloma zadovoljni. Katja Hartman, sodelavka Turizma Kranjska Gora, pojasnjuje, da je letošnja poletna sezona po napovedih v povprečju primerljiva z lansko, z nekaj odstopanji zaradi nepredvidljivega vremena in drugih dejavnikov. Prenočitvene zmogljivosti so do­bro zasedene, vendar ne či­sto polne. Kljub temu ostajajo optimistični, saj pričakujejo povečano število rezervacij v zadnjem hipu.

»Računamo na t. i. last minute rezervacije. Opažamo namreč, da gostje rezervacije vedno bolj opravljajo v zadnjem hipu, predvsem zaradi nestabilnega vremena. V juniju smo opazili upočasnitev trenda rezervacij,« je poudarila in dodala, da je manj rezervacij v juniju verjetno po­sledica slabega vremena in evropskega prvenstva v nogometu, ki je pritegnilo pozornost potencialnih obiskovalcev. Višje temperature julija so pritegnile tudi več obiskovalcev, med katerimi prevladujejo Nemci, Italijani, Čehi in Madžari. Prav tako je opazen porast obiska Američanov in Angležev.

Kot je še poudarila Katja Hartman, se dolžina bivanja slovenskih gostov malenkost skrajšuje, medtem ko tuji gostje ostajajo približno enako dolgo kot prejšnja leta. »Opažamo, da so v porastu gostje iz višegrajskih držav (Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška), velik odstotek nočitev pa še vedno ustvarijo nemški gostje,« je dejala.

Turisti v Kranjski Gori najraje obiščejo jezero Jasna, Zelence, Planico, dolino Vrata in Martuljkove slapove. Poleg teh znamenitosti pa po podatkih Turizma Kranjska Gora veliko povprašujejo tudi po lažjih sprehajalnih in kolesarskih poteh, ki vodijo do teh priljubljenih točk.

Na Bledu rast števila prihodov in nočitev

Na Bledu so junija zabeležili sedemodstotno rast števila prihodov gostov in triodstotno rast ustvarjenih nočitev v primerjavi z lanskim junijem. Po podatkih Javnega zavoda Turizem Bled je bilo največ gostov iz Nemčije, sledijo Velika Britanija, Združene države Amerike, Nizozemska, Češka, Madžarska, Poljska, Avstrija, Francija in Irska. V juniju je na Bledu prenočevalo 57.085 gostov, ki so ustvarili 137.339 nočitev s povprečno dobo bivanja 2,4 nočitve. Največ prenočitev je bilo opravljenih v hotelih (33 odstotkov), sledijo apartmaji (29 odstotkov), kampi (13 odstotkov) in sobe oziroma stanovanja v hiši (10 odstotkov).

»Opažamo porast gostov iz držav Beneluksa, vračajo se turisti z azijskih trgov, raste število nočitev, ki jih ustvarijo slovenski gostje,« so navedli v Turizmu Bled.

Goste privabljajo tudi številne prireditve

V bližini Blejskega jezera in širše bodo raznoliki dogodki v okviru Blejskega poletja potekali vse do 1. septembra. Kot je pojasnil direktor JZ Turizem Bled Blaž Veber, namreč želijo obiskovalcem celo poletje ponuditi kar največ zabavnih, kulinaričnih in kulturno obarvanih prireditev. »Septembra bomo večje športne in kulturne dogodke razporedili med vse konce tedna. Tako bomo lahko podaljšali sezono, kar je poleg podaljšanja dobe bivanja obiskovalcev eden od naših glavnih ciljev,« je povedal Veber.

Glede števila obiskovalcev je poudaril, da ta podatek ni edino merilo uspešnosti turizma. »Odziv ljudi na te podatke ni vedno pozitiven, a naša naloga je, da na Bled privabimo ljudi. Če pogledamo okoliške destinacije, ki se že spopadajo z upadom turizma, vidimo, da je meja med pričakovanji in upadom izredno tanka,« je pojasnil Veber.

Dodal je še, da bodo pozornost usmerili predvsem v mesece z manj nočitvami. »Med junijem in avgustom rast praktično ni več možna, zato si prizadevamo za razpršenost turistov skozi vse leto. Poleg tega jim želimo podati informacije, da Bled ni le otok, grad ali sosednji Vintgar, ampak ponuja veliko več. Je namreč idealna točka za raziskovanje Julijskih Alp,« je prepričan Veber.

×