podporni zid OŠ osnovna šola Davorin Jenko Cerklje poplave / Foto: Gorazd Kavčič

Za glavne zadrževalnike vode v čakanju na odgovore

V občini Cerklje je za izboljšanje protipoplavne varnosti predvidenih več ukrepov.

Cerklje – Pri Osnovni šoli Davorina Jenka je občina Cerklje po lanskih poplavah zgradila okoli osemdeset centimetrov visok zid, namenjen zmanjšanju možnosti, da bi zalilo šolske prostore, Kulturni hram Ignacija Borštnika, športno dvorano ali vrtec Murenčki ob morebitni večji količini padavin oziroma če bi potok Reka prestopil bregove. Uničujočo vodno ujmo lani avgusta je uspešno prestal le vrtec, v ostalih objektih je nastala ogromna škoda. Kot nam je povedal župan Franc Čebulj, zaščitno bariero nameravajo še dopolniti z ograjo in nekaterimi drugimi protipoplavnimi ukrepi.

Pridobitev je tudi zadrževalnik pred Praprotno Polico, podoben kot v Srednji vasi v sosednji občini Šenčur. Za ta projekt je sredstva zagotovila država, načrtovan je bil že pred katastrofalnimi poplavami, saj je vaščanom Praprotne Police voda povzročala težave ob vsakem večjem deževju, je pojasnil župan, ki se zavzema tudi za rešitev podobnega izziva v bližnjem Velesovem. V preteklosti je hudourniško vodo zadrževal požiralnik, ki je zdaj zasut. O možnostih, da bi ga očistili in ponovno vzpostavili, je pred nedavnim izmenjal mnenja tudi s predstavniki direkcije za vode.

Eden glavnih ukrepov, s katerim želijo povečati protipoplavno varnost, zlasti v Cerkljah, je Suhi graben, za katerega občina pripravlja občinski podrobni prostorski načrt, študija za razbremenilni kanal in razlivno površino, ki naj bi bila po oceni župana velika vsaj sto hektarov, pa je trenutno v fazi recenzije. »Nadaljujemo postopke, ki smo jih začeli že leta 2018, vendar so zaradi nenaklonjenosti nekaterih občinskih svetnikov in nato lastnikov zemljišč, zastale. Za aktiven pristop smo se odločili tudi zato, ker žal ugotavljamo, da postopki na ravni države potekajo počasneje, kot si želimo. Strokovnjakov za protipoplavne študije in kadra na direkciji za vode je glede na potrebe v državi premalo,« meni Čebulj.

Sistemski ukrepi

Na direkciji za vode pojasnjujejo, da je Suhi graben del sistemsko povezanih ukrepov, ki so jih že predstavili občinam, ter da trenutno preučujejo pripombe in predloge na osnutek dokumenta, ki naj bi bil izdelan jeseni, nato je predvidena določitev časovnega načrta in prioritet.

Med sistemskimi ukrepi sta tudi zadrževalnika Vašca in Doblič, oba prav tako v občini Cerklje. »Za zadrževalnik Doblič smo zaprosili za ponudbo izdelave projekta, vendar še ni odgovora, prav tako doslej nismo prejeli odgovora na to, da smo pripravljeni voditi postopek sprejema podrobnega prostorskega načrta, vendar pričakujemo kritje stroškov s strani sosednje občine ali države. Gre za državni projekt, ki je v prvi vrsti pomemben za občino Komenda in nato Mengeš,« je poudaril župan. Kot je še dodal, na sodelovanje z državo računajo tudi pri načrtovanju zadrževalnika v Lahovčah, kjer možnost za to vidi sočasno z umeščanjem rondoja v križišču s cesto proti Vodicam.

×