Ob predaji geofona domžalskim gasilcem / Foto: Občina Domžale

Ob predaji geofona domžalskim gasilcem / Foto: Občina Domžale

Za iskanje preživelih v ruševinah

Domžalski gasilci so bogatejši za geofon, napravo, ki ima pomembno vlogo pri iskanju preživelih pod ruševinami. Vrednost investicije, za katero upajo, da jo bodo potrebovali le na vajah, je 25 tisoč evrov.

Domžale – Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Domžale so bogatejši za geofon – napravo, ki ima pomembno vlogo pri iskanju in reševanju ljudi izpod ruševin, zlasti ob naravnih nesrečah. Domžalsko gasilsko društvo namreč v občinskem sistemu zaščite in reševanja poleg opravljanja nalog javne gasilske službe opravlja tudi naloge tehničnega reševanja, zato naprava zanje predstavlja pomembno pridobitev.

Geofon je naprava, ki s pomočjo seizmičnih in akustičnih sond omogoča iskanje preživelih v ruševinah.

Novo pridobitev jim je v začetku septembra uradno predala domžalska županja Renata Kosec. Napravo v vrednosti 25 tisoč evrov pa bodo gasilci preizkusili na občinski zaščitno-reševalni vaji, ki je predvidena v oktobru.

Širši javnosti sicer malo poznana naprava s pomočjo seizmičnih in akustičnih sond omogoča iskanje preživelih v ruševinah, pri čemer zaznava znake življenja, kot sta praskanje in tolčenje. Uporablja se namreč za zaznavanje in merjenje tudi šibkejših vibracij in zvokov, ki jih povzročajo osebe, ujete v ruševinah, in je del opreme enot za tehnično reševanje. Reševalci v vsak vogal odseka postavijo seizmično sondo, reševalna ekipa pa poskuša stik z zasuto osebo vzpostaviti tako, da pomočniki potolčejo po delih ruševine. Operater s slušalkami nato s prisluškovanjem preko geofona zaznava morebitne odzive preživelih in njihovo lokacijo.

V Domžalah sicer poudarjajo, da v kompleksnem sestavu društev in organizacij, ki sestavljajo občinski sistem zaščite in reševanja, pomembno vlogo pri iskanju zasutih v ruševinah poleg geofona predstavlja tudi izvidovanje s psi, ki je organizirano v okviru Kinološkega društva Domžale.