Ocenjena vrednost gradnje brez davka na dodano vrednost znaša 667 tisoč evrov. / Foto: Aleš Senožetnik

Začetek del za obvoznico mimo Most

Z ureditvijo makadamskega odseka med Mostami in Goro v občini Komenda začenjajo aktivnosti za izgradnjo vzhodne obvoznice.

Komenda – Konec julija je Občina Komenda objavila javno naročilo za ureditev ceste Moste VI. Gre za makadamski odsek med Mostami in Goro pri Komendi, ki je bil med lanskimi poplavami tudi poškodovan, zdaj pa ga nameravajo asfaltirati.

Gre za cesto v dolžini osemsto metrov, v sklopu projekta pa bodo izvedli tudi ureditev priključkov, pločnikov, površin za kolesarje, uvozov in javne razsvetljave. Uredili bodo tudi odvodnjavanje in komunalne vode. Ocenjena vrednost gradnje znaša 667 tisoč evrov brez davka na dodano vrednost. Investicija bo v celoti na plečih Občine Komenda. Javno naročilo je odprto do 20. avgusta, zaključek del pa načrtujejo v februarju prihodnje leto.

Gre za cesto v dolžini osemsto metrov, v sklopu projekta pa bodo izvedli tudi ureditev priključkov, pločnikov, površin za kolesarje, uvozov in javne razsvetljave.

»Prepotrebna prometna povezava med vasema Moste in Gora bo zagotovo razbremenila promet skozi Moste. Izvedba te ceste je začetek gradnje tako imenovane vzhodne obvoznice od Vrtnarstva Gašperlin do Gore. Ureditev prometa je bila del mojih začrtanih nalog v mandatu in s to cesto nadaljujemo prometno ureditev občine Komenda in umikamo promet na robove vasi,« je ob tem povedal komendski župan Jurij Kern.

Kot nam je dodatno pojasnil Kern, so potek ceste na novo načrtovali, pri tem pa upoštevali tudi zahteve in smernice Direkcije Republike Slovenije za vode, saj se cesta v nekaterih delih dotakne priobalnega pasu. Sočasno bodo na posameznih mestih uredili tudi brežino Tunjščice.

Preostanek obvoznice, ki bo torej promet speljal po obrobju Most, je v fazi načrtovanja. »Del ceste mora po pogodbi zgraditi tudi lastnik poslovnih objektov na območju Most. Želimo si, da bi bili projekti pripravljeni v naslednjem letu. Pripravljena dokumentacija bo tudi osnova za načrtovanje proračuna in leta izvedbe,« je še povedal komendski župan, ki sicer pravi, da zaradi asfaltiranja makadamskega odseka ne pričakuje povečanega prometa proti Gori. »Se bodo pa občani in kolesarji do svojih domov nato pripeljali po ustrezno urejeni cesti. Hkrati bomo z gradnjo pločnika poskrbeli tudi za varno šolsko pot ter omogočili pešcem varno pot,« je še povedal Jurij Kern.

×