Tičarjev dom na Vršiču so odprli – z blagoslovom Jakoba Aljaža – 4. avgusta 1912. Že vse od druge svetovne vojne je v upravljanju jeseniškega planinskega društva, sodi pa v občino Bovec, ima celo hišno številko Trenta 85. / Foto: Janko Rabič

Tičarjev dom na Vršiču so odprli – z blagoslovom Jakoba Aljaža – 4. avgusta 1912. Že vse od druge svetovne vojne je v upravljanju jeseniškega planinskega društva, sodi pa v občino Bovec, ima celo hišno številko Trenta 85. / Foto: Janko Rabič

Zadolženo društvo prodaja Tičarjev dom

Potem ko je Planinsko društvo Jesenice nasedlo z naložbo v obnovo Doma pri izviru Soče, banki dolguje 630 tisoč evrov. Edina rešitev je prodaja ene od planinskih koč. Verjetno bo to Tičarjev dom na Vršiču, za katerega so že prejeli dve ponudbi.

Prejeli so dve ponudbi za nakup Tičarjevega doma na Vršiču, eno je dal dosedanji najemnik Agencija Oskar, drugo pa Planinsko društvo Ljubljana Matica.

Jesenice – Planinsko druš­tvo Jesenice bo najverjetneje prodalo eno od svojih postojank, to je Tičarjev dom na Vršiču. O prodaji bodo odločali člani na izrednem občnem zboru prihodnji torek. Razlog: društvo je prezadolženo, banki dolguje 630 tisoč evrov. Posojilo je bilo društvo prisiljeno vzeti zaradi napak pri vodenju projekta obnove Koče pri izviru Soče. Kot je pokazala revizija projekta, je bila »investicija vodena neustrezno, s pomanjkljivimi izkušnjami in številnimi napakami«. Posledično je bila tudi predraga, poleg tega pa društvo tudi ni prejelo sredstev na razpisu ministrstva, ki so se jih nadejali. Tako je društvo zdaj močno zadolženo, kreditno nesposobno in brez denarja za prepotrebne obnove preostalih koč, so pojasnili v upravnem odboru društva, ki ga od marca letos vodi Egon Kepic (investicijo je vodilo vodstvo društva v prejšnji sestavi).

Koče – društvo jih ima v lasti pet, poleg Koče pri izviru Soče in Tičarjevega doma še Kočo na Golici, Erjavčevo kočo in Zavetišče pod Špičkom – so sicer v letošnji planinski sezoni poslovale dobro, a prihodki zadoščajo le za pokrivanje obveznosti iz kreditov in tekoče poslovanje.

V društvu edino možnost, da se izkopljejo iz finančnih težav, vidijo v prodaji ene od koč. To bo najverjetneje Tičarjev dom na Vršiču, za katerega so prejeli dve ponudbi za nakup. Eno je dal dosedanji najemnik Agencija Oskar, drugo pa PD Ljubljana Matica. Kot so povedali v jeseniškem društvu, je boljšo ponudbo – o številkah za zdaj ne govorijo – dal obstoječi najemnik, Agencija Oskar.

Podrobnosti obeh ponudb bodo članom predstavili na torkovem občnem zboru, ki v skladu s statutom edini lahko sprejme odločitev o prodaji nepremičnine.