S polaganjem venca na grobu Jakoba Aljaža na pokopališču na Dovjem so počastili njegov spomin. / Foto: Nik Bertoncelj

Zahvala nagrajencem za njihovo predanost

Na osrednji prireditvi na predvečer občinskega praznika Kranjske Gore so podelili priznanja letošnjim občinskim nagrajencem, častni občan je postal Gabrijel (Jelko) Gros.

Predlagatelj za podelitev naziva častni občan Jelku Grosu, Nordijsko društvo Rateče - Planica, je v obrazložitvi priznanja med drugim zapisal: »Nordijski center Planica je največja investicija v zimskošportno infrastrukturo v Republiki Sloveniji nasploh in v občini Kranjska Gora. Gre za verjetno najbolj uspešen projekt v našem prostoru, Jelko Gros pa je s svojim delovanjem pred samim projektom, v sodelovanju z domačini, ne nazadnje tudi z zaposlovanjem pretežno domačih delavcev in strokovnjakov, z vodenjem gradnje samega projekta ter z dosedanjim vodenjem Nordijskega centra dokazal svojo pripadnost Planici, občini Kranjska Gora in širše.«

Kranjska Gora – Občina Kranjska Gora praznuje 7. avgusta v spomin na zgodovinski dogodek, ko je leta 1895 Jakob Aljaž na vrhu Triglava postavil stolp, ki še danes nosi njegovo ime. Kot je v nagovoru na torkovi osrednji prireditvi na Trgu pred cerkvijo v Kranjski Gori na predvečer praznika povedala kranjskogorska županja Henrika Zupan, je imel Aljaž od prihoda na Dovje pred 135 leti pomembno vlogo. »Težko je našteti vse njegove zasluge tako za naše kraje kot tudi širše, za Slovenstvo, prav pa je, da nam Jakob Aljaž ostaja vzor v varstvu jezika, kulture in narave,« je poudarila županja in se obenem zahvalila letošnjim občinskim nagrajencem za njihovo predanost kulturi, športu, predvsem pa njihovi veliki ljubezni do teh krajev.

Naziv častnega občana je šel Gabrijelu (Jelku) Grosu, ki je s svojim delom in idejami ključno pripomogel k izgradnji Nordijskega centra Planica in njegovi vključitvi v lokalno okolje. Zlati grb za svoje športno udejstvovanje, trenersko delo in strokovnost na področju smučarskih tekov je prejel Marko Gracer. Priznanja Občine Kranjska Gora so prejeli Slava in Keith Miles za promocijo Zgornjesavske doline in povezovanje angleške in slovenske družbe, Petra Mlinar, ki je svoje življenje posvetila športu in kulturi, tudi kot dolgoletna predsednica Kulturno-prosvetnega društva Josip Lavtižar Kranjska Gora, ter Kulturno-umetniško društvo Jaka Rabič Dovje - Mojstrana ob letošnji 110-letnici.

Županja se je v nagovoru dotaknila lanskoletnih naravnih ujm, ki so poleti z vetrolomom in na jesen še s poplavami povzročile ogromno škode na vodotokih in gozdnih cestah tudi v kranjskogorski občini, in se ob tej priložnosti še enkrat zahvalila vsem enotam za zaščito in reševanje v občini za njihovo požrtvovalnost in pomoč, da škoda ni bila še večja. Poudarila je trud in delo, vložena v postopke za sprejetje Občinskega prostorskega načrta, ki je nujen za nadaljnji razvoj občine in ne nazadnje za ohranjanje vizualne identitete krajev Zgornjesavske doline, ki je marsikje že skoraj izginila. Poudarila je številne investicijske projekte, s katerimi izboljšujejo kakovost bivanja v prvi vrsti občanov, pa tudi obiskovalcev. »Ponosni smo lahko na prehojeno pot naše občine, a pogled moramo imeti usmerjen v prihodnost.« Kot je še dejala županja, morajo biti poleg zadovoljnih obiskovalcev z življenjem v svojih krajih zadovoljni zlasti domačini, zato se trudijo z urejanjem prometa in upravljanjem turističnih tokov. »Iskanje ravnotežja med razvojem in ohranjanjem narave je dolgotrajen in zahteven proces, ki ni enkraten, pač pa terja sprotno prilagajanje, iskanje fleksibilnih rešitev, zlasti pa potrpežljivost in medsebojno spoštovanje.«

×