centralno skladišče Komunala Kranj odprtje prenova ureditev nova parkirišče / Foto: Tina Dokl

Novo parkirišče s 114 parkirnimi mesti je namenjeno zaposlenim in drugi javnosti, zlasti uporabnikom bližnjega Športnega parka Zarica. / Foto: Tina Dokl

Zaključena prva faza parka Zarta

Komunala Kranj je zaključila prvo fazo gradnje Parka krožnega gospodarstva Zarta, ki zajema novo parkirišče, avtobusno postajališče z e-polnilnico in hranilnik električne energije. Poleg tega je vzpostavljen preurejen prometni režim za dostop v Zbirni center Zarica.

Kranj – Novo parkirišče na Zarici vsebuje 114 parkirnih mest, od tega šest za gibalno ovirane osebe in šest za električna vozila. Namenjeno je zaposlenim in drugi javnosti, zlasti uporabnikom bližnjega Športnega parka Zarica. Naložba v vrednosti 700 tisoč evrov je bila zgrajena po trajnostnih načelih. Parkirna površina je zasnovana iz peščenega materiala, okolico pa dopolnjuje 48 dreves, ki delujejo kot naravni regulatorji za zmanjšanje učinka toplotnega otoka.

»S tem izboljšujemo in urbaniziramo del Kranja, ki je bil dolgo časa zaznamovan kot komunalno in degradirano območje. Na ta način se še bolj vključujemo v lokalno skupnost, ki nam je pogosto očitala nesnago in hrup,« je ob odprtju nove pridobitve dejal direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon. Poudaril je, da podjetje načela krožnega gospodarstva in trajnosti uresničuje tudi z lastnimi naložbami v posodobitev delovne opreme in sredstev, vključno z novo pridobitvijo. »To daje zgled in motivacijo zaposlenim, ki morajo dnevno skrbeti za nemotene procese vseh naših dejavnosti,« je dodal Berčon.

Komunala Kranj: »Nove pridobitve so pomemben mejnik v zavezanosti k trajnostnemu razvoju, okoljski odgovornosti in korak naprej na poti h krožnemu gospodarstvu.«

Podaljšana linija mestnega prometa

Na parkirišču je tudi novo avtobusno postajališče, od koder od ponedeljka dalje vozi podaljšana linija mestnega prometa v Mestni občini Kranj ter tako zaposlenim in drugim občanom omogoča neposredni prihod do Zarice. Poleg tega je vzpostavljena polnilna infrastruktura za e-avtobuse in nameščen hranilnik električne energije s kapaciteto 450 kilovatnih ur, ki je povezan s sončno elektrarno in v primeru izpada električnega omrežja omogoča nemoteno polnjenje. Polnilnica za električne avtobuse in hranilnik električne energije sta bila financirana iz evropskih sredstev v skupni vrednosti 500 tisoč evrov.

V okviru prve faze Parka krožnega gospodarstva Zarta je preurejen še prometnim režim za dostop v Zbirni center Zarica, ki uporabnikom omogoča boljšo uporabniško izkušnjo in je obenem odpravil zastoje na občinski cesti Savska loka.

Direktor Berčon je nove pridobitve na dan tradicionalnih športnih iger zaposlenih v Komunali Kranj v uporabo predal z Matjažem Rakovcem, županom Mestne občine Kranj, ki je k investiciji prispevala 150 tisoč evrov za komunalno infrastrukturo. »Prva faza parka krožnega gospodarstva je korak v smeri še večje in bolj dostopne trajnostne mobilnosti,« je prepričan Rakovec.

Objekt z javnimi funkcijami

Izgradnji parkirišča bo sledila druga faza, ki bo obsegala gradnjo osrednjega upravnega, socialnega in izobraževalnega objekta s številnimi javnimi funkcijami. Med drugim bo vključeval center ponovne uporabe s trgovino, večnamenski prostor za javne skupnosti, delavsko okrepčevalnico, urejeno sprejemnico v Zbirni center in upravne prostore Komunale Kranj. Zaključek projekta v podjetju načrtujejo do konca leta 2026.