Obiskovalci so lahko poskusili številne zeljne jedi. / Foto: Simon Benedičič

Obiskovalci so lahko poskusili številne zeljne jedi. / Foto: Simon Benedičič

Zeljne dobrote navdušile

Zeljne dobrote so v nedeljo na Praznik zelja na Zali Log privabile množico obiskovalcev. Zanje so pripravili kar dvajset različnih zeljnih jedi.

Zali Log – Na Zalem Logu so znani tudi po zelju, v čast kateremu že od leta 2015 prirejajo posebno prireditev. Letošnji Praznik zelja se je začel v petek s koncertom Andreja Šifrerja, v soboto je obiskovalce nasmejala Vesna Anđelković z monokomedijo Ljubezenski oglas, v nedeljo pa so uživali v kulturnem programu in zeljnih dobrotah. Te so vse večji magnet za obiskovalce; kulinarično obarvana nedelja, ki je ponudila kar dvajset različnih zeljnih jedi, je bila tudi tokrat najbolj obiskan dan Praznika zelja. »Nedeljski obisk je presegel naša pričakovanja,« je bila zadovoljna Klavdija Škulj, predsednica Kulturnega in turističnega društva Zali Log, ki prireja Praznik zelja, sicer pa pri izvedbi stopi skupaj skoraj cela vas.

»Vzdušje je domače, kulinarika pa odlična. Najbolj so mi bile všeč sarme.«

Več kot deset domačink in domačinov vključno z vaškim gostilničarjem Gregorjem Žbontarjem je vihtelo kuhalnice, da je v nedeljo na Zalem Logu dišalo po zelju. Za kosilo so obiskovalcem ponudili segedin, zeljno solato s klobaso in burger na zeljni posteljici. Sledila je še degustacija, na kateri je bilo kar 17 zeljnih jedi, kot vsako leto tudi nekaj novih. Na degustaciji, katere vajeti je z letošnjim letom prevzela Tahira Bajrić, je bilo letos prvič možno poskusiti zeljne štruklje, omleto, rogljiček z zeljem in celo korejski kimči, fermentirano jed iz kitajskega zelja, redkvice in korenja, ki jo uvrščajo med najbolj zdrave jedi na svetu. Obiskovalci so se lahko okrepčali tudi z zeljnimi buhtlji, polpeti, zeljno potico, burekom, zavitkom …, kot običajno pa so jim ponudili tudi avtohtono žganjico iz zelja – zelouc.

»Izbire je ogromno,« je ugotavljala Jožica Gaser iz Železnikov, ki je redna obiskovalka Praznika zelja. »Vzdušje je domače, kulinarika pa odlična. Najbolj so mi bile všeč sarme,« nam je zaupala. Vlasta Likar iz Tolmina pa je bila na Prazniku zelja prvič. Za prireditev je izvedela na Facebooku. Po prihodu na Zali Log se je najprej sprehodila po poti v Sušo. »Za kosilo sem pojedla odličen segedin, pokusila pa sem tudi nekaj jedi na degustaciji. Še posebej dobra je bila pica z zeljem,« je bila zadovoljna Likarjeva. Zagotovila je, da se na Praznik zelja zagotovo še vrne.

Kulturni program so s petjem in skečema popestrili člani Kulturnega in turističnega društva Zali Log vključno s podmladkom, obiskovalci pa so prisluhnili še Francetovim orgličarjem in Dražgoškim muzikantom.

Številni so se ustavili tudi na tržnici domačih dobrot. »Ponudili smo tudi nekaj zelja domačih pridelovalcev, kolikor ga je bilo ta čas možno dobiti. Glede letine se še ne ve, kakšna bo. Razmere za pridelavo zaradi vročine niso bile ugodne, zelje potrebuje senco in dež. Upamo, da bo do prve slane, pred katero ga je treba pobrati, še kaj zraslo,« je še dejala Klavdija Škulj.