Poplavno varnost Stražišča, Bitenj, Šutne in Žabnice nameravajo zagotoviti s suhima zadrževalnikoma. Na fotografiji: poplave v Žabnici avgusta lani. / Foto: Tina Dokl

Poplavno varnost Stražišča, Bitenj, Šutne in Žabnice nameravajo zagotoviti s suhima zadrževalnikoma. Na fotografiji: poplave v Žabnici avgusta lani. / Foto: Tina Dokl

Zgradili bodo zadrževalnika

Mestna občina Kranj za zagotovitev protipoplavne varnosti v Stražišču, Bitnjah, Šutni in Žabnici načrtuje gradnjo dveh suhih zadrževalnikov na potokih Žabnica in Sorška reka.

Kranj – Med poplavno ogrožena območja v mestni občini Kranj sodijo tudi Stražišče, Bitnje, Šutna in Žabnica. Njihovo poplavno ogroženost je občina z nekaterimi protipoplavnimi ukrepi nekoliko že omilila, načrtuje pa tudi gradnjo dveh suhih zadrževalnikov. Hidrološko-hidravlična študija je namreč pokazala, da bi bilo za poplavno varnost v teh naseljih treba izpeljati celovite protipoplavne ukrepe z zadrževanjem visokih voda tako, da bi zgradili suha zadrževalnika na potokih Žabnica (nad območjem Puškarna) in Sorška reka (ob cesti Pot v puškarno). Obe območji je občina že uvrstila v občinski prostorski načrt.

Kot pojasnjujejo na kranjski občini, je zadrževalnik Žabnica predviden kot suhi zadrževalnik z zemeljskim nasipom, ki bo v primeru visokih voda deloval kot pregrada, za katero se bo za krajši čas nabrala voda, ki bi sicer lahko poplavila naseljeno območje. »Z lastniki zemljišč pa je za to treba skleniti dogovor, da bodo v primeru razlitja vode po travniku oziroma gozdu na njihovem zemljišču upravičeni do primerne odškodnine. Tisti del zemljišča, kjer bo zgrajen zadrževalnik, bo od lastnikov zaradi skupnega državnega in lokalnega pomena treba odkupiti,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da bodo pred začetkom gradnje strokovnjaki za geološke in geomehanske preiskave izvedli vrtine, s katerimi bodo natančneje določili način gradnje nasipa.

Župan Matjaž Rakovec je tako junija organiziral sestanek z lastniki zemljišč, predloge sporazumov je občina lastnikom že poslala, vendar lastniki zemljišč soglasij še niso podpisali. Na občini ob tem še pojasnjujejo, da so žal naleteli tudi na gluha ušesa pri pristojnem ministrstvu oziroma Direkciji za vode, da bi se dogovorili za pripravo prostorske ureditve skupnega (državnega in lokalnega) pomena. »V teh dneh bomo državo k podpisu dogovora ponovno pozvali. Prav tako si bo Mestna občina Kranj še naprej aktivno prizadevala za sklenitev dogovora z lastniki zemljišč za začetek preiskav,« so napovedali na občini, kjer skušajo ustrezno menjavo za kmetijska zemljišča zagotoviti tudi v dogovoru s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov.