/ Foto: Vida Habjanič

Foto: Vida Habjanič

Žlahtni izbor sirov na Brdu pri Kranju

Vsako drugo leto Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira Festival slovenskih sirov. Letos bo predstavitev slovenskih kmečkih sirov potekala že četrtič, in sicer v torek, 8. oktobra, med 12. in 19. uro v prostorih Kongresnega centra Brdo pri Kranju. Svečano odprtje s podelitvijo priznanj za prispevek k razvoju kmečkega sirarstva in kulturnim programom bo ob 13. uri. Festival bo uradno odprl gospod Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS.

Tudi tokrat bodo obiskovalci festivala lahko pokušali in kupili sire slovenskih sirarjev, dogajanje pa bo popestrila delavnica Siri in pivo, ki jo bosta vodila Mojca Polak in Jernej Lubej. Za izvirne sirne prigrizke bodo tokrat poskrbeli mladi prevzemniki znanih restavracij in gostiln: Tomaž Bratovž (JB Restavracija), Lojze Čop (Gostilna Pr' Čop) in Grega Repovž (Gostilna Repovž).

Dan prej, v ponedeljek, 7. oktobra, bo v prostorih Biotehniškega centra Strahinj pri Naklem potekal spremljajoči dogodek, posvet z naslovom Zgodbe mladih sirark in sirarjev. Na posvetu bodo mladi prevzemniki in prevzemnice spregovorili ne le o svojih uspehih, pač pa tudi o težavah, s katerimi se soočajo. Povabili smo predstavnike številnih institucij, ki lahko prispevajo k odpravljanju težav mladih sirark in sirarjev oziroma poskrbijo za boljše podporno okolje, ki ga mladi potrebujejo za rast in razvoj svoje dejavnosti.

Za več informacij obiščite spletno stran www.kmeckisiri.si.