Odziv na članek Zgradili bodo zadrževalnika

V Gorenjskem glasu je bil v petek, 13. septembra, objavljen članek Zgradili bodo zadrževalnika, kjer je navedeno, da bi zadrževalnika pred poplavami rešila vasi Bitnje, Šutna in Žabnica.

Žal ni tako, za področje ob glavni cesti Kranj–Škofja Loka to ne drži.

Kot prizadeti ob lanskoletnih poplavah, ko smo imeli v hiši skoraj meter vode (poleg nas pa še bojda 80 hiš), se čudimo, kako bi s suhim zadrževalnikom na Žabnici, ki je že leta regulirana in ne ogroža hiš, rešili naš problem – problem hiš, ki se nahajajo ob potoku Štajna, tik ob glavni cesti Kranj–Škofja Loka.

Naše hiše ogroža potok, ki so ga z leti domačini »ukrotili« v cevi, ga delno zasuli. Poleg tega so poplavni travniki, na katere se je včasih Štajna razlivala, sedaj v veliki meri pozidani. A ko pride jesensko deževje, se voda začne nabirati na še nekaj preostalih prostih travnikih, in ko je deževja več, udari v hiše.

Že pri izgradnji kanalizacije je bilo rečeno, da se bo na nekaj mestih naredil preboj pod glavno cesto Kranj–Škofja Loka, da bo voda odtekala na Sorško polje, kjer je prodnata zemljina. Kajti na območju, kjer stojijo naše hiše, se nahaja ilovica.

Žal iz tistih besed ni nič nastalo.

Dobili smo zadrževalnik vode v Zg. Bitnjah, kjer pa ni odvoda na Sorško polje, in lansko leto smo bili priča, ko se je zadrževalnik napolnil (voda je pritekala iz Stražišča – potok Trenča) in je nastal udarni val iz zadrževalnika, ki je poplavil nizdolno več kot 80 hiš.

Torej, še enkrat, kaj naj storimo stanovalci hiš ob cesti od Zg. Bitenj do Sp. Bitenj, kjer ima pot potok Štajna? Se bomo vsako jesen tresli in gledali v nebo? Žal samo protipoplavne vreče niso dovolj.

Zato prosimo odločevalce, da upoštevajo tudi nas, krajane, ki živimo ob potoku Štajna.

Družina Oblak, Zg. Bitnje

×