Gozdarji so med nadzorom preverjali tudi spoštovanje predpisov o nabiranju gob. / Foto: Cveto Zaplotnik

Gozdarji so med nadzorom preverjali tudi spoštovanje predpisov o nabiranju gob. / Foto: Cveto Zaplotnik

Gozdarji nadzirali spoštovanje gozdnega bontona

Nadzorniki iz kranjske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije so preverjali spoštovanje pravil pri nabiranju gob ter pri parkiranju in vožnji po gozdu.

V kranjski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije so letos izvedli že 140 nadzorov, pri tem pa so izdali 85 opozoril in 22 predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka.

Kranj – V kranjski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije so ob koncu prvega tedna v oktobru na območju Jelendola, Jezerskega, Jelovice, Ratitovca, Udinboršta, Besnice, Šenčurja, Povelj in Preddvora izvedli gozdarski nadzor, med katerim je devet nadzornikov ozaveščalo obiskovalce gozdov in jih opozarjalo na dejanja in ravnanja, ki škodijo naravi. Glede na letni čas so preverjali predvsem spoštovanje pravil pri nabiranju gob in drugih gozdnih plodov, upoštevanje režima uporabe gozdnih cest in parkiranja vozil v naravi. V okviru nadzora so ugotovili več kršitev, na podlagi katerih so kršiteljem izdali devetnajst opozoril in podali sedem predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka.

Kot pojasnjujejo v kranjski območni enoti zavoda za gozdove, se obiskovalci gozdov lahko vozijo le po javnih poteh in označenih gozdnih cestah, a to le v primeru, če s prometnimi znaki ni določeno drugače. Vozila lahko parkirajo v naravnem okolju le v petmetrskem pasu od roba poti. Nekateri jih parkirajo na začetku gozdnih vlak, ki so sicer namenjene spravilu lesa in praviloma niso utrjene, in se po vlakah z njimi tudi vozijo. »To je prepovedano, saj s takim ravnanjem ovirajo lastnike gozdov pri gospodarjenju z gozdovi,« poudarjajo v zavodu za gozdove, kjer tudi opozarjajo obiskovalce, da se s kolesi in motorji lahko vozijo le po gozdnih cestah, če jim tega ne prepovedujejo prometni znaki, nikakor pa ne po gozdnih vlakah in brezpotjih.

»Obiskovalci gozdov se še premalo zavedajo dobrobiti prostega dostopa v gozdove,« opozarjajo na zavodu za gozdove, kjer tudi pozivajo obiskovalce, da upoštevajo gozdni bonton, nabirajo gobe, plodove, mah in druge rastline v skladu s predpisi, ne puščajo v naravi odpadkov in ne povzročajo nepotrebnega hrupa.