stavba hranilnica Lon Kranj Primskovo banka denar varčevanje uprava enota / Foto: Gorazd Kavčič

V prevzem Hranilnice Lon

Največji lastniki se potegujejo še za preostanek lastništva kranjske Hranilnice Lon.

Kranj – Pred dnevi so Otmar Zorn ter družbi Zorn plus in GIC Gradnje v časniku Delo in na spletni strani Ilirike objavili prevzemno ponudbo za nakup vseh delnic kranjske Hranilnice Lon. Prevzemniki so že lastniki 99.532 delnic, tako da se ponudba nanaša na preostalih 131.593 delnic, pri čemer jih je 131.494 že izdanih v nematerializirani obliki in vpisanih v centralnem registru vrednostnih papirjev, razliko pa predstavljajo delne pravice, ki še niso bile oblikovane v cele delnice. Gre za 99 delnic, za katere bo prevzemna ponudba lahko oblikovana šele po tem, ko bodo izdane kot delnice v nematerializirani obliki in vpisane v centralni register.

Za odkup vseh delnic, ki so predmet prevzemne ponudbe, ponujajo 75 evrov za vsako posamezno delnico in plačilo celotne kupnine v denarju.

Za odkup vseh delnic, ki so predmet prevzemne ponudbe, ponujajo 75 evrov za vsako posamezno delnico in plačilo celotne kupnine v denarju. Skupno bi torej prevzemniki za nakup preostanka deleža Hranilnice Lon namenili nekaj manj kot 9,9 milijona evrov. Prevzemna ponudba je odprta do vključno 8. oktobra, praga njene uspešnosti pa niso določili.

V poslovodstvu hranilnice ocenjujejo, da je izvedba prevzemne ponudbe v interesu družbe. »Prevzemniki bodo z izvedbo prevzemnega postopka izvedli nadaljnjo konsolidacijo lastniške strukture ciljne družbe,« so zapisali v mnenju. Zorn in GIC Gradnje imata namreč v lasti 41,29-odstotni delež hranilnice.

Kot pravijo, bo prevzem hranilnici omogočil nadaljevanje poslovanja v skladu z zastavljeno strategijo ter zagotovil dodatne potenciale za razvoj družbe. »Iz prospekta je razvidno, da prevzemniki ne načrtujejo pomembnejšega prestrukturiranja, združevanja poslovnih funkcij ali spremembe lokacije oziroma sedeža poslovanja ciljne družbe, da prevzemna ponudba ne bo vplivala na obstoječa delovna mesta delavcev in poslovodstva ciljne družbe in da niso načrtovane spremembe pogojev zaposlovanja po končanem prevzemu, spremembe posameznih določb statuta ciljne družbe bodo prevzemniki predlagali, če bodo ocenili, da je to potrebno,« so še zapisali v poslovodstvu.

Hranilnica se sicer spopada s težavami z neurejenim lastništvom, o čemer smopred časom že poročali. Njen največji lastnik, Kylin Prime Group, je namreč od maja lani v stečajnem postopku, njegov skoraj četrtinski (24,96-odstotni) delež pa je naprodaj in bo konec septembra na dražbi.

×