V Alpini bodo konec tedna predstavnikom delavcev in sindikatu predstavili program prestrukturiranja podjetja. / Foto: Tanja Mlinar

Alpina še ostaja v Žireh

V žirovski Alpini bodo konec tedna predstavnikom delavcev in sindikatu predstavili program prestrukturiranja podjetja, v okviru katerega bodo do konca leta število zaposlenih v Žireh zmanjšali za šestdeset.

Žiri – Predvidena reorganizacija naj bi zajela vse oddelke, po informacijah, ki so se doslej pojavile v javnosti, pa naj bi na sedežu podjetja v Žireh ostala orodjarna in oddelki za vlivanje plastike, prav tako pa tudi vsa delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, torej celoten oddelek razvoja, marketinga in prodaje. Predstavnik delavcev v Alpini (ime hranimo v uredništvu) nam je pojasnil, da tudi sami še nimajo konkretnejših informacij o načrtovanem programu prestrukturiranja in posledično odpuščanja zaposlenih, več naj bi izvedeli na sestanku z vodstvom konec tedna. »Se je pa o tem govorilo že dlje časa, tako da za nas to ni presenečenje,« je priznal in dodal, da naj bi jim konec tedna tudi predstavili, katera delovna mesta bodo ukinili.

Tudi zaposleni se zavedajo, da so imeli po eni strani srečo, da je ta delovno intenzivna panoga obstala v Žireh. »Konkurenca v obutveni industriji je močna, ostala čevljarska proizvodnja v Sloveniji je propadla že veliko prej,« je realen predstavnik delavcev. Že v preteklosti jih je doletelo nekaj reorganizacij. Šestdeset delavcev, kolikor naj bi jih zdaj izgubilo delo, je po mnenju predstavnika delavcev kar precej veliko število. »Približno dvajset se jih bo lahko upokojilo, vsi preostali pa bodo najbrž težko našli zaposlitev v Žireh. Žal dokler ne vemo, kdo bo odveč, niti ne moremo začeti iskati druge službe.« V stiku z vodstvom podjetja je bil pretekli teden tudi župan Franci Kranjc, ki se zaveda pomena Alpine v Žireh in mu ni vseeno za njeno usodo, še zlasti pa ne za usodo v Alpini zaposlenih delavcev in njihovih družin. Poudaril je, da je vedno veljalo, da so Žiri Alpina in da tega tudi danes ne smemo pozabiti. »V Žireh smo delavni ljudje, prebrodili smo že marsikatero krizo in tudi tokrat moramo biti optimistični in narediti vse, da se najde rešitev za Alpino, ki je skupaj s čevljarsko tradicijo še vedno eden od prepoznavnih simbolov Žirov.« Po pogovorih z direktorico Alpine Amadeo Kavčič Jesenovec župan verjame, da imajo lastniki resne namene z Alpino tudi v prihodnje in ne razmišljajo o popolnem zaprtju podjetja v Žireh. Pojasnil je, da so zmanjšanje števila zaposlenih napovedali že pred letom dni, pri čemer se nadeja, da bo šlo res predvsem za tako imenovana mehka odpuščanja z upokojitvami in ukrepi čakanja na delo. Zaradi velikega povpraševanja po delovni sili v ostalih podjetjih v Žireh in okolici pa upa, da bodo delavci, ki bodo izgubili delo v Alpini, vseeno lahko našli zaposlitev drugje. Župan verjame, da se lastniki trudijo pomagati podjetju in zagotavljajo tudi denar za redne plače zaposlenih, zato glede na zagotovila direktorice ostaja optimističen, da torej sedanja reorganizacija še ne pomeni konca Alpine. Ocenjuje, da bodo lastniki glede na padec prodaje in konkurenco na modnem področju poiskali dolgoročne rešitve, ki bodo omogočale nadaljevanje proizvodnje.

×