V pekarstvu so zmanjšali vsebnost dodane soli v kruhu. / Foto: Cveto Zaplotnik
V pekarstvu so zmanjšali vsebnost dodane soli v kruhu. / Foto: Cveto Zaplotnik
Izdelki z manj sladkorja in soli
Živilska industrija v okviru projekta Zaveze odgovornosti zmanjšuje vsebnost sladkorja in soli v izdelkih.
Kranj – V GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij so ob letošnjem svetovnem dnevu hrane predstavili rezultate projekta Zaveze odgovornosti in novo izdajo Kataloga živil izboljšane hranilne sestave.
V zbornici že deset let v okviru projekta Zaveze odgovornosti spremljajo prispevek živilskih podjetij k zdravju potrošnikov. Kot so povedali, so podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač dosegla, da danes 250 mililitrov brezalkoholne pijače vsebuje povprečno 12,5 kilokalorije manj kot leta 2015 in 1,75 grama sladkorja manj kot leta 2020. V pekarstvu je osem podjetij prispevalo k zmanjšanju vsebnosti dodane soli v kruhu ter k povečanju deleža polnozrnatih sestavin. V mlekarstvu je sedem podjetij znižalo dodani sladkor v mlečnih izdelkih, tako da danes porcija jogurtovega napitka vsebuje v povprečju 2,25 grama manj sladkorja kot leta 2017. Povečalo je tudi ponudbo izdelkov z manj dodanega sladkorja ali brez njega.
Novi Katalog izboljšane hranilne sestave na enem mestu predstavlja nabor izdelkov, ki vsebujejo manj sladkorja, soli in maščob oziroma več prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov. Poseben poudarek namenja polnozrnatim izdelkom.