obisk nizozemsko združenje krompir kmetija Novak Prebačevo nizozemci tujci kmetijstvo polje njiva / Foto: Gorazd Kavčič

Z obiska na kmetiji Novak na Prebačevem / Foto: Gorazd Kavčič

Izmenjali znanje o krompirju

Nizozemski žlahtnitelji krompirja v sklopu obiska Slovenije gostovali tudi na Gorenjskem.

Prebačevo – Minuli teden so se na petdnevnem obisku v Sloveniji mudili člani združenja žlahtniteljev krompirja iz Nizozemske. Delegacija z 22 člani je v petek v organizaciji oddelka za kmetijsko svetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj obiskala kmetiji Zupan in Novak na Prebačevem. Vodja oddelka Robert Golc je bil nizozemskih gostov izredno vesel. Druženja z informacijami iz prve roke so po njegovih besedah za stroko neprecenljiva. »Izmenjava znanj je izredno pomembna,« se je strinjal vodja nizozemske delegacije Jan-Eric Geersing. Obisk Slovenije so načrtovali že leta 2020, a jim je covid prekrižal načrte. »Slovenija ima zelo bogato tradicijo pridelave krompirja in je bila že v nekdanji Jugoslaviji proizvajalka semenskega krompirja,« je dodal Geersing.

Kot je pojasnil Golc, so se pogovarjali o tem, kakšne rešitve najti, da bodo proizvajalci kmetom zagotavljali kakovosten semenski krompir. »Izmenjali smo tudi veliko informacij o učinkoviti uporabi sredstev za varstvo rastlin, da bi omilili škodo zaradi bolezni in škodljivcev, ki zmanjšuje že tako nizko samooskrbo s krompirjem. Tudi naši nizozemski gostje ugotavljajo, da zelena evropska agenda verjetno ni pravilna, ker bo vplivala na zmanjšano stopnjo samooskrbe z mnogimi kulturami po vsej Evropi,« je dejal Golc.

Obisk na kmetiji Zupan, kjer pridelujejo krompir in drugo zelenjavo, predvsem solatnice, je bil osredotočen na tehnologije pridelave in skladiščenje, saj imajo v izgradnji sodobno skladišče, pomembno tudi z vidika daljše obstojnosti krompirja. Pri Novakovih pa je goste navdušila diverzifikacija kmetije: ob krompirju se ukvarjajo še s prirejo in predelavo mleka, prirejo jajc v prosti reji in gozdnimi jagodami. »Gostje so bili navdušeni nad nivojem lokalne ponudbe v Sloveniji. Kot prednost so prepoznali tudi dejstvo, da so slovenske kmetije manjše, saj sta v tem primeru njihovi stabilnost in odpornost bistveno večji,« je še dejal Golc.

Nizozemski žlahtnitelji krompirja so obiskali tudi Štularjevo kmetijo v Naklem, strokovnjaka za krompir dr. Petra Dolničarja na Kmetijskem inštitutu Slovenije in Semenarno Ljubljana.